Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 5. 2017,
7.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

Natisni članek

Zdravko Marić Hrvaška Sabor Andrej Plenković

Četrtek, 4. 5. 2017, 7.53

6 let, 6 mesecev

Zdravko Marić ostaja hrvaški finančni minister

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05
Zdravko Marić | Foto STA

Foto: STA

Hrvaški finančni minister Zdravko Marić je prestal glasovanje o nezaupnici v saboru in tako ostaja na položaju. Po neizglasovani zaupnici je Božo Petrov odstopil s položaja predsednika sabora.

Na seji je bilo vseh 151 poslancev, za nezaupnico je glasovalo 75 poslancev, prav toliko jih je bilo proti, en poslanec pa se je vzdržal. Za nezaupnico bi jih moralo glasovati 76.

Odločilen je bil glas nekdanjega člana SDP Tomislava Saucha, ki je spremenil svoje mnenje, saj je sprva podpisal pobudo za odpoklic ministra. Po glasovanju je pred novinarji zavrnil, da je bil izpostavljen pritiskom ali neprimernim ponudbam.

Nezaupnico je vložila največja opozicijska stranka SDP, in sicer zaradi Marićevega domnevnega navzkrižja interesov v primeru koncerna Agrokor, ker je na čelo ministrstva za finance prišel s položaja direktorja za strategijo in kapitalski trg v koncernu Agrokor.

Opozicija ne verjame, da kot odgovorni za finančno stabilnost države ni prej vedel za težave v poslovanju koncerna, ki so ogrozile celotno hrvaško gospodarstvo.

Krize še ni konec - bodo poslanci razpustili sabor?

"Glasovanje o Mariću je pokazalo, da nimamo večine v saboru in da imamo krizo," je po dvournem premoru po glasovanju dejal predsednik sabora Božo Petrov ter ob tem poskrbel za dodatno vznemirjenje. Odstopil je s položaja ter ob tem dejal, da je za politično krizo podkrbel premier Andrej Plenković. Po navedbah Petrova ta nima več politične legitimnosti za vodenje vlade, ker nima podpore večine poslancev.

Odstop Petrova je sicer pred tem že zahtevala opozicija, ki je trdila, da za njegov odpoklic obstaja 79 podpisov.

Danes naj bi poslanci glasovali tudi o razpustitvi sabora, kar je med včerajšnjo maratonsko razpravo predlagala koalicijska stranka Most. Po njihovi oceni je namreč premier Plenković "destabiliziral državo in zrušil vlado". 

Plenković je namreč prejšnji teden odstavil vse ministre in državne sekretarje Mosta, ker niso soglašali z vladno podporo ministru Mariću, kar je povzročilo krizo vlade in sabora.


Preberite tudi:


 

Če bi šel na stranišče, bi ga zamenjali

Predsednik hrvaškega sabora Božo Petrov si včeraj med maratonsko 17-urno sejo hrvaškega parlamenta ni mogel privoščiti niti odhoda na stranišče – razen takrat, ko so bili (neredki) premori.

V njegovi odsotnosti bi lahko namreč trije podpredsedniki sabora iz vrst stranke HDZ skladno s poslovnikom na dnevni red takoj uvrstili glasovanje o nezaupnici Petrovu, ki bi jo, kot zatrjujejo v največji vladajoči stranki HDZ, podprlo 79 poslancev, kar je absolutna večina. Tega tveganja si Petrov kljub neudobju preprosto ni smel privoščiti.

Plenković mora dokazati, da ima parlamentarno večino

Opozicija vztraja, da mora tudi premier Plenković dokazati, da ima parlamentarno večino, ki bo podprla predlog novih ministrov in omogočila nadaljevanje mandata hrvaške vlade. Kljub številnim možnim razpletom današnjega saborskega dne se Hrvaška približuje tretjim parlamentarnim volitvam v manj kot dveh letih.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je za petek sklicala srečanja s predstavniki parlamentarnih strank, da bi se seznanila z razmerji moči v parlamentu.

Ne spreglejte