Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 10. 2013,
8.48

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Zoran Milanović Vukovar

Petek, 18. 10. 2013, 8.48

2 leti

Hrvaški premier Zoran Milanović v Vukovarju ni popustil nasprotnikom cirilice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Hrvaški premier Zoran Milanović se je v Vukovarju s predstavniki štaba za obrambo hrvaškega Vukovarja dogovoril, da bodo umaknili policiste, ki so varovali dvojezične napise na stavbah državne uprave.

Po štiriurnem srečanju, ki se je končalo nekaj po 22. uri, je Milanović novinarjem dejal, da je kot premier v sodelovanju z notranjim ministrom odredil umik policistov, ki so stražili dvojezične napise v cirilici in latinici. Umaknili bodo tudi policijske ograje, ki so jih namestili, da bi dodatno varovali napise, ki so jih prejšnjo nedeljo znova postavili na državnih poslopjih.

Hrvaški premier je pojasnil, da policija ni potrebna, sam pa da razume občutke prebivalcev Vukovarja, med katerimi je veliko takih, ki jih je vojna močna prizadela. Obenem je dejal, da je odgovornost in vest za dvojezične table na ljudeh, ki živijo v mestu, je poročal Hrvaški radio.

Sicer je Milanović večkrat poudaril, da je zakone treba spoštovati ne glede na to, "ali so dobri, manj dobri, slabi ali manj uravnoteženi". "Pogovarjali se bomo še naprej, obstajajo načini, kot tudi določeni minimalni standardi, pod katere ne morem iti," je dejal. Sklenil je, da četrtkovi pogovori niso bili trgovina niti barantanje.

"Nismo dosegli nobenega dogovora" Predsednik štaba za obrambo hrvaškega Vukovarja Tomislav Josić je poudaril, da s premierom niso dosegli nobenega dogovora, a so razpravljali o vseh težavah. Umik policistov je ocenil kot prvi korak, da "mesto normalno zadiha". "Sledila bodo nova srečanja, na katerih bomo iskali rešitev za pomiritev stanja v mestu v prid vseh državljanov," je izjavo Josića na svoji spletni strani povzel Jutarnji list.

Milanović se je ob prihodu v Vukovar izognil približno 200 protestnikom, ki so ga čakali z napisi, ki so kritizirali njegove izjave o nasilnih odstranitvah dvojezičnih tabel v začetku septembra. Sicer pa je njegovo prvo srečanje s predstavniki štaba potekalo korektno, so poročali hrvaški mediji. Predstavniki štaba so imeli več zahtev, predvsem, da naj vlada odstrani sporne dvojezične table in ustavi postopke proti njihovim članom, ki so osumljeni odstranitve napisov v Vukovarju, je še poročal zagrebški časnik.

Zahtevajo moratorij Zahtevali so tudi moratorij na izvajanje ustavnega zakona o nacionalnih manjšinah do naslednjega popisa prebivalstva, ker ocenjujejo, da živi v Vukovarju manj kot tretjina Srbov in ne več, kot kažejo podatki iz popisa prebivalstva iz leta 2011. V omenjenem popisu naj ne bi evidentirali 468 pogrešanih oseb, kar je tudi Milanović ocenil kot napako.

Hrvaški radio je poročal, da na srečanju ni bilo govora o razglasitvi Vukovarja za mesto posebne pietete. S tem naj bi mesto, ki je bilo popolnoma uničeno med večmesečnim obleganjem jugoslovanske vojske in srbskih enot, izvzeli iz ustavnega zakona o pravicah nacionalnih manjšin. Ta omogoča vsaki manjšini pravico do dvojezičnosti, če predstavlja tretjino prebivalstva v neki lokalni skupnosti.

Ne spreglejte