SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrvaška vlada bo elektriko kupovala od slovenske družbe

2

termometer

Slovenske energetska družba Gen-I bo dobavitelj elektrike za hrvaško vlado in njene urade v prihodnjih dveh letih, potem ko je na javnem razpisu premagala tudi Hrvaško elektrogospodarstvo (Hep).

Ponudba Gen-I je bila za dobra dva milijona evrov bolj ugodna, kot so pričakovali na hrvaški vladi.

Vodja hrvaškega urada za osrednjo javno nabavo Dario Janković je poudaril, da cena ni bila edini kriterij, je pa bila odločilna pri izbiri enega izmed treh dobaviteljev, ki so se prijavili na aprilski razpis. Potrdil je, da je Gen-I ponudil za devet odstotkov nižjo ceno kot Hep.

Hrvaška vlada bo slovenskem dobavitelju v dveh letih za elektriko na 35 ministrstvih in uradih državne uprave plačala 93,1 milijonov kun (12,4 milijonov evrov), kar je 1,2 milijona evrov manj, kot bi odštela Hepu. Vlada je predvidevala, da bodo stroški za elektriko znašali 14,5 milijona evrov.

Hrvaški mediji ocenjujejo, da je odločitev vlade značilna tudi na simbolni ravni, ker ne bo več poslovala z državnim podjetjem, ki je bilo praktično monopolist na hrvaškem trgu elektrike.

Gen-I je v torek v Zagrebu na novinarski konferenci predstavil svoje cene elektrike za gospodinjstva, ki so med pet in 15 odstotkov nižje kot Hepove. Bolj ugodne so tudi od nemškega dobavitelja RWE, ki tudi ponuja nižje cene elektrike, kot jih ima hrvaško elektrogospodarstvo.

Hep je aprila lani podražil svoje cene za 20 odstotkov, kar so upravičili s potrebo, da bi lahko uresničil investicije. Po junijskih predstavitvah konkurenčnih družb pa so napovedali, da bodo kmalu tudi oni porabnikom elektrike ponudili nekoliko nižje cene.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin