SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrvaška v enem dnevu prejela 84 nalogov za izročitev

3

termometer

Hrvaška je v skladu z evropsko uredbo o izročanju državljanov, ki je začela veljati s hrvaškim vstopom v EU 1. julija, prejela 84 nalogov za prijetje in predajo.

To se je zgodilo v prvih 24 urah po vstopu v Evropsko unijo. Od 84 nalogov za izročitev se jih 19 nanaša na kazniva dejanja, storjena pred letom 2002, kar je hrvaški sabor z novo zakonodajo o pravosodnem sodelovanju v kazenskih zadevah s članicami EU-ja nedavno preprečil, saj zakon predpisuje le izročanje za kazniva dejanja, storjena po avgustu 2002, piše Dnevnik.hr.

Najodmevnejši primer izročitve se nanaša na nekdanjega voditelja jugoslovanske obveščevalne službe Udba Josipa Perkovića Nemčiji, ki ga Berlin zahteva zaradi zločinov, storjenih leta 1983. Nova zakonodaja tako Perkovića še naprej ščiti pred izročitvijo, neuradno pa je bil ravno to eden glavnih razlogov za odpoved prihoda nemške kanclerke Angele Merkel na prireditev ob vstopu Hrvaške v EU v Zagreb.

Hrvaška policija je že odkrila 28 oseb iz nalogov, ki so prispeli prvi dan, 22 od teh so že prijeli. Preostale osebe na seznamu še iščejo, še piše Dnevnik.hr.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin