Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
9. 11. 2015,
13.43

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Hrvaška Božo Dimnik volitve Slovenija

Ponedeljek, 9. 11. 2015, 13.43

2 leti, 7 mesecev

"Hrvaška in Slovenija bi morali spremeniti volilni sistem"

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za Slovenijo ni nobene razlike, ali so na oblasti na Hrvaškem levi ali desni. Izid volitev ne bo imel bistvenega vpliva na slovensko-hrvaške odnose, se strinjata Božo Dimnik in Zijad Bećirović.

Nedeljske volitve Hrvaški niso dale jasnega zmagovalca, prav tako pa ne bodo prinesle sprememb v odnosih s Slovenijo ali drugimi sosedami. Odnosi med Zagrebom in Ljubljano so na precej nizki ravni tako zaradi arbitraže kot tudi begunske krize, konec predvolilne kampanje pa naj bi le nekoliko umiril razgrete strasti.

"Bistveno je, da se je predvolilna vročica nehala," meni Božo Dimnik, ki je prepričan, da se bo prenehala napadalna hrvaška retorika". Čim so volitve mimo, tudi če še ni znano, kdo bo oblikoval koalicijo, se za gospodarske odnose začenjajo bolj normalni časi," meni predsednik slovensko-hrvaškega prijateljstva.

Vračamo se v obdobje umirjanja Trajalo bo še nekaj dni, da vidimo, kdo bo lahko oblikoval koalicijo, srednjeročno pa to za nas nič ne pomeni, o vplivu hrvaških volitev na odnose s Slovenijo meni Dimnik in dodaja, da se bodo politične razmere na Hrvaškem v primerjavi z zadnjim letom ustalile.

"Tudi če bi kmalu imeli predčasne volitve, bi bile te samo zamik v času. Kar se tiče interesov Slovenije na Hrvaškem, se vračamo v obdobje umirjanja," pravi častni konzul Hrvaške, ki pa poudarja, da glede arbitraže ne bo nič novega, tudi če na Hrvaškem zavlada HDZ.

"Pri nerešenih vprašanjih s Slovenijo bo Hrvaška po volitvah uporabljala bolj izbrano delovanje, kar od slovenske strani terja večjo previdnost in vrhunsko pripravljenost," pa opozarja Zijad Bećirović, direktor Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES).

Most vs. Desus Jeziček na koalicijski tehtnici bo tokrat očitno Most, zveza neodvisnih list. Dimnik vidi vzporednice med Mostom in DeSUS-om pri nas. "To je zato, ker so tako pri njih kot pri nas neurejene razmere, to je samo kupčkanje. Volilni sistem bi bilo treba spremeniti. Če bomo ostali pri tem sistemu, bo zgodba vedno ista. Ta sistem ne deluje, da lahko ena stranka, ki je v koaliciji, izsiljuje.

Heterogen Most se lahko razdeli Nasprotno Bećirović vzporednic med neodvisno listo Most in DeSUS-om ne vidi: "DeSUS je sindikalna oblika političnega organiziranja. Most je pač konglomerat različnih političnih prepričanj, je zelo heterogen". Dodaja, da obstaja resna nevarnost, da se Most razdeli na tiste, ki so za koalicijo s HDZ-jem, tiste za koalicijo s SDP-jem in tretji del, ki ni za koalicijo z nobeno od teh strank.

Predvolilno kampanjo na Hrvaškem je zaznamovala tudi begunska kriza. Kaj se od hrvaških glede te krize lahko naučijo slovenski politiki? "Da je treba biti enoten. Da se ne smemo več iti partizanov in domobrancev," meni Dimnik in dodaja, se na Hrvaškem te delitve po koncu kampanje nehajo, v Sloveniji pa je ta delitev prisotna vsakodnevno.

Vprašanje za milijon dolarjev Po preštetju glasov bo na potezi hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović. Komu bo podelila mandat, je vprašanje za milijon dolarjev, pravi Dimnik in dodaja, da bo gotovo poskušala biti čim bolj nepristranska. Bećirović meni, da bo mandat za sestavo koalicije bržkone najprej dodelila Domoljubni koaliciji, ki ga vodi njen HDZ.

Če je za odnose Hrvaške z njenimi sosedami vseeno, kdo bo vodil naslednjo hrvaško vlado, pa to ne velja za Hrvate. Hrvaška je v nezavidljivem gospodarskem položaju, vendar volivci zaradi tega SDP niso pretirano kaznovali.

Kdor bo oblikoval vlado, bo imel šibko večino Kaj bi bilo bolje za Hrvaško, da bo vladala HDZ ali SDP? "Da se nehajo prepirati o preteklosti," odgovarja Dimnik. "Kdorkoli bo oblikoval novo hrvaško vlado, se bo soočil z državo, ki je pred bankrotom, in s številnimi neurejenimi notranjimi vprašanji pa tudi odprtimi vprašanji s sosedi. Kdor bo oblikoval vlado, bo imel šibko večino, ker je nasprotni politični blok zelo močen, ne glede na to, ali gre za SDP ali HDZ," pa pojasnjuje Bečirović.

Ne spreglejte