Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 10. 2013,
14.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

izgon

Sobota, 19. 10. 2013, 14.21

8 let

Holland 15-letni Leonardi Dibrani ponudil, da se lahko vrne v Francijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Izgon 15-letne Leonarde Dibrani in njene družine na Kosovo je bil zakonit, je ugotovila preiskava, katere izsledke je objavilo francosko notranje ministrstvo.

"Odločitev za izvedbo deportacije družine Dibrani je bila skladna s trenutno zakonsko ureditvijo," je ugotovila preiskava. Dibranijevo, ki je z družino med obravnavo njihove prošnje za azil v Franciji živela štiri leta, so iz mesta Levier na vzhodu Francije izgnali v začetku meseca. Potem ko so oblasti zavrnile njihovo prošnjo za azil, je družina zaprosila za pravico prebivanja v Franciji na podlagi predpisa, ki omogoča družinam s šolajočimi se otroci, ki so v državi nezakonito že več kot pet let, da pridobijo stalno prebivališče. A tudi to prošnjo so zavrnili.

Deportacija je v državi sprožila kritike, več tisoč francoskih dijakov pa je proti izgonu Dibranijeve in še enega sošolca protestiralo na ulicah. Razdelila je tudi vladajoče socialiste. Večina kritik je letela na način, kako je policija postopala pri izgonu. 15-letnico so namreč prisilili, da je zapustila avtobus, poln njenih sošolcev, s katerimi je bila na šolskem izletu. Zatem so so jo skupaj z mamo ter petimi brati in sestrami izgnali na Kosovo. Njenega očeta so izgnali že dan prej. Policija je sicer z namenom, da družino izžene, pred tem zjutraj obiskala njihov dom, a ugotovila, da je najstnica prespala pri prijateljici, s katero sta skupaj odšli na izlet.

Francoska zakonodaja prepoveduje ukrepanje proti mladim, medtem ko so v šoli ali njeni bližini, in kot ugotavlja preiskava, se policija ni zavedala posledic, ko se je odločila posredovati med šolskim izletom. Čeprav avtobus ni bil blizu šole, pristojne oblasti niso izkazale "potrebne razsodnosti", še ugotavlja preiskava in predlaga spremembo zakona, tako da bi ta prepovedoval tovrstno posredovanje v času pouka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Leonardin oče Resat Dibrani je poročilo vlade za AFP že označil za "katastrofo". Napovedal je, da bodo nadaljevali prizadevanja za vrnitev v Francijo, češ da so njegovi otroci na Kosovu tujci.

Deklica bi se lahko vrnila sama Francoski predsednik Francois Hollande je kasneje Leonardi Dibrani ponudil, da se lahko vrne v Francijo in nadaljuje s šolanjem, a sama. "Če bo zaprosila za to in če želi nadaljevati šolanje, jo bomo sprejeli, a le njo," je dejal v izjavi za televizijo.

Dibranijeva je v odzivu že zatrdila, da sama ne bo šla v Francijo in "ne bo zapustila družine". "Nisem edina, ki mora hoditi v šolo, so tudi moje bratje in sestre," je dejala deklica, ki je bila rojena v Italiji.

Ne spreglejte