Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 10. 2012,
16.39

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Aleš Hojs

Torek, 2. 10. 2012, 16.39

7 let, 12 mesecev

Hojs: Slovenija ostaja zavezana poslanstvu Kforja na Kosovu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Obrambni minister Aleš Hojs je s srečanjem s pripadniki Slovenske vojske v Peći in Novem Selu sklenil dvodnevni obisk pri misiji Kfor na Kosovu.

Kot je dejal, Slovenija ostaja zavezana poslanstvu Kforja, ki ima pomembno vlogo pri varnosti in stabilizaciji Kosova. Že v ponedeljek se je srečal z namestnikom poveljnika Kforja Bojanom Pograjcem. Kot je v pogovoru s pripadniki 26. kontingenta, ki so dolžnost prevzeli 26. septembra, poudaril Hojs, sodelovanje Slovenske vojske v misiji Kfor pomeni izziv in priložnost za povečanje mednarodne prepoznavnosti, vidnosti in vloge Slovenije oziroma SV pri stabilizaciji Kosova. Po besedah Hojsa, so na srečanju govorili o razmerah njihovega bivanja, trenutnih razmerah na Kosovu in nalogah, ki so pred njimi. Ugotovili so, da so razmere relativno stabilne in mirne.

Končati je potrebno status quo

"Dejstvo pa je, da se na nek način ohranja ta status quo, kjer ni nekega bistvenega napredka oziroma napredka v odnosu med obema državama - med Kosovom in Srbijo. Tukaj bo potreben nek političen napredek, zato da se bomo lahko počasi začeli tudi vojaško umikati s tega območja," je povedal minister, ki je sicer z delovanjem slovenskih vojakov izjemno zadovoljen. Sicer se je minister že v ponedeljek v Prištini srečal tudi s poveljnikom Kfor, generalmajorjem Volkerjem R. Halbauerjem, in njegovim namestnikom, slovenskim brigadirjem Bojanom Pograjcem. Oba sta pohvalila delo in profesionalnost slovenskih pripadnikov in pripadnic v kontingentu, ki so na Kosovu vseskozi zelo cenjeni, poudarjajo na Morsu.

Slovenija je enakovredna in zanesljiva partnerica v operaciji Kfor

Sogovorniki so izmenjali stališča do aktualnih političnih in varnostnih razmer na Kosovu, še posebej na severu. Strinjali so se, da je v stabilizacijo tega dela Balkana treba vložiti kar največji napor, saj je stabilnost Kosova velikega pomena tudi za stabilnost širše regije. Zato so se zavzeli za razvoj konstruktivnih odnosov ter dialoga med Kosovom in Srbijo. Hojs je dodal, da sta se s Pograjcem sicer pretežno pogovarjala o organizaciji in nalogah, strukturi in vrsti poveljevanja, ki jih je opravlja kot namestnik poveljnika. Imenovanje namestnika poveljnika Kforja sicer kaže na zaupanje v profesionalnost, usposobljenost in učinkovitost SV ter njenih pripadnikov, ki jim je moč zaupati tudi najodgovornejša poveljniška mesta. Slovenija je, tako minister, enakovredna, pomembna in zanesljiva partnerica v operaciji Kfor ter drugih zavezniških operacijah.

Hojs odpotoval še na srečanje obrambnih ministrov Jugovzhodne Evrope

Ministra sta danes ločeno sprejela tudi polkovnik Adolf Conrad, poveljnik Združenega regionalnega poveljstva Sever, in polkovnik Sebastiano Longo, poveljnik Večnacionalne bojne skupine Zahod, kjer je nastanjen večji del slovenskega kontingenta. Na obeh pogovorih sta sogovornika izpostavila dobro sodelovanje med pripadniki slovenskega kontingenta in Kforjem. Conrad je izrazil tudi zadovoljstvo s prisotnostjo in delovanjem slovenske skupine za povezavo in opazovanje, ki v šestih občinah na severu Kosova skrbijo za vzdrževanje stikov s civilnim prebivalstvom ter lokalnimi, mednarodnimi in drugimi akterji. Ob tej priložnosti si je minister Hojs v Peći ogledal urjenje pripadnikov slovenskega kontingenta za posredovanje v primeru kršitev javnega reda in miru ter večjih demonstracij. S Kosova je Hojs danes odpotoval v Sarajevo, kjer se bo danes in v sredo udeležil srečanja obrambnih ministrov Pobude za sodelovanje obrambnih ministrov Jugovzhodne Evrope (Sedm). Srečanje je namenjeno razpravi o aktivnostih pobude in o Brigadi Jugovzhodne Evrope (Seebrig).

Ne spreglejte