Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2018,
17.31

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

Rusija napad Nemčija hekerji

Četrtek, 1. 3. 2018, 17.31

6 let, 1 mesec

Hekerski napad na omrežje nemške vlade še vedno traja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
Heker, računalnik | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Kibernetski napad tujih hekerjev na podatkovno omrežje nemške vlade še vedno traja, je sporočil vodja nemške parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih služb Armin Schuster. Ob tem ni potrdil poročanja medijev, da za napadom stojijo ruski hekerji.

"To je pravi kibernetski napad na dele vladnega sistema. To je trajajoč proces, trajajoč napad," je dejal Armin Schuster, ki ni želel podati dodatnih informacij, ker bi morda lahko koristile napadalcem. Člani parlamentarne komisije so bili sicer kritični, češ, da so jih o napadu obvestili prepozno in iz medijev.

Hekerjem se ni uspelo dokopati do večje količine podatkov

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, ki navaja neimenovan varnostni vir, so nemške varnostne oblasti dlje časa opazovale napadalce, da bi lahko pridobile čim več informacij o njih.

Ker napadalcem ni uspelo ukrasti večje količine podatkov, preiskovalci domnevajo, da je šlo za klasičen vohunski napad. Po poročanju medijev je napad izvedla ruska hekerska skupina APT28, ki naj bi bila povezana z rusko vlado.

Napad so v Berlinu opazili decembra lani, lahko pa bi potekal že celo lansko leto. Nemško notranje ministrstvo je sicer v sredo sporočilo, da so hekerski napad že izolirali in je zdaj pod nadzorom. Incident obravnavajo prioritetno, v preiskavo pa so vložili dodatna sredstva.

Napad naj bi izvedla ruska hekerska skupina Snake

Nemški mediji so sprva v sredo poročali, da je napad izvedla ruska hekerska skupina APT28, ki naj bi bila povezana z rusko vlado.

Po današnjih informacijah tednika Spiegel je napad izvedla ruska skupina Snake, znana tudi pod imeni Turla in Uruburos. Glede na dosedanjo preiskavo je namreč malo verjetno, da je napad izvedel APT28.

De Maiziere: Šlo je za tehnično sofisticiran napad

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je danes dejal, da je šlo za "tehnično sofisticiran napad", ki je bil načrtovan dlje časa. Zagotovil je še, da je napad pod nadzorom.

Trdnih dokazov, da so napad izvedli ruski hekerji, ni, saj jih je v takšnih primerih težko pridobiti. Obstajajo pa namigi, kot je na primer cilj napada in uporabljeni strežniki, s katerih so bili izvedeni napadi.

Tokratni kibernetski napad bi bil po poročanju časnika Die Welt lahko del večjega vohunskega napada na države Evropske unije.

Ruski hekerji poskušajo vstopiti v zaščitene sisteme

Strokovnjak za varnost ameriškega podjetja FireEye Benjamin Read je namreč za omenjeni časnik dejal, da že več mesecev opazujejo, kako skupina APT28 ciljno napada zunanja in obrambna ministrstva v državah EU ter poskuša pridobiti dostop do zaščitenih sistemov.

Kot je pojasnil, so te informacije pridobili z najdbo posebnih ciljnih elektronskih sporočil s prevaro phishinga  pri več vladnih organih držav članic EU. Tovrstna sporočila pod lažno pretvezo zahtevajo osebne podatke, s katerim lahko ustvarjalci sporočila pridobijo dostop do sistema.

V Nemčiji so tudi leta 2015 opazili sumljive aktivnosti v računalniškem sistemu zveznega parlamenta. Tudi takrat so v sistem domnevno vdrli hekerji skupine APT28.

Ne spreglejte