Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 11. 2011,
17.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ratko Mladić Haag

Sreda, 16. 11. 2011, 17.10

8 let

Haaško sodišče odredilo celovit zdravniški pregled Mladića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Potem ko se nekdanji poveljnik bosanskih Srbov Ratko Mladić minuli teden zaradi bolezni ni udeležil zaslišanja, je Mednarodno sodišče za vojne zločine v Haagu zanj odredilo celovit zdravniški pregled.

To je razvidno iz objavljenega dokumenta, katerega avtor je predsedujoči sodnik Alphons Orie. V njem je Orie še zapisal, da mora biti podrobno poročilo o pregledu do 6. decembra predloženo sodišču.

Obramba je ocenila, da je njegovo zdravstveno stanje bolj resno, kot so mislili Mladić je minuli teden Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu obvestil, da se zaradi bolezni ni zmožen udeležiti zaslišanja. Dan pred tem, 9. novembra, naj bi njegova obramba v zaupnem dokumentu ocenila, da je zdravstveno stanje obtoženega bolj resno, kot so mislili. Isti dan je Mladić haaškim sodnikom tudi končno dovolil vpogled v svojo zdravstveno dokumentacijo.

Varnostne sile so ga prijele po skoraj 16 letih skrivanja Nekdanjega poveljnika bosanskih Srbov in dolgoletnega haaškega ubežnika so srbske varnostne sile prijele konec maja letos po skoraj 16 letih skrivanja, nakar je bil premeščen v pripor v Scheveningen, kjer čaka na začetek sojenja.

Na begu naj bi doživel najmanj dve možganski kapi Že vse od prihoda v pripor naj bi ga mučilo slabo zdravje, med drugim so ga avgusta operirali zaradi kile, oktobra pa je bil zaradi pljučnice v bolnišnici. Ko je bil še na begu, naj bi doživel najmanj dve možganski kapi, zadnjo nedolgo pred aretacijo. Glavni haaški tožilec Serge Brammertz je pred časom priznal, da je Mladićevo zdravje razlog za zaskrbljenost.

V Haag je sicer v torek odpotovala skupina zdravnikov iz Srbije, ki naj bi Mladića pregledala, vendar pa v skladu s pravili pripora v Scheveningnu ni pooblaščena za predpisovanje zdravljenja zanj.

Ne spreglejte