SiolNET. Novice Svet
9,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Guardian razkriva: Strupene kemikalije odkrili tudi v Sloveniji

9,93

termometer

Kemikalije | PFAS lahko potujejo tudi po zraku, odkrili so jih že tudi v arktičnem ledu.  | Foto: Thinkstock
PFAS lahko potujejo tudi po zraku, odkrili so jih že tudi v arktičnem ledu. Foto: Thinkstock

Na tisočih lokacijah v Združenem kraljestvu in drugje Evropi so našli visoke koncentracije kemikalij, ki se v okolju ne razgradijo in so lahko zelo nevarne tudi za naše zdravje, je razkril britanski Guardian. Na zemljevidu je med kraji, kjer so kemikalije odkrili, izpostavljena tudi Slovenija. Tako imenovane "večne kemikalije" PFAS so velika družina približno 10 tisoč umetnih kemikalij, ki jih v družbi široko uporabljamo in jih najdemo skoraj povsod, v zraku, tleh in tudi vodi. 

PFAS so v Sloveniji odkrili na štirih lokacijah, in sicer:

- v Dolu pri Ljubljani (12 nanogramov na liter oziroma kilogram),

- na dveh lokacijah pri Novem mestu (1.553 nanogramov na liter oziroma kilogram in 22,3 nanograma na liter oziroma kilogram) ter

- v reki Savi pri Jesenicah na Dolenjskem (24,32 nanograma na liter oziroma kilogram vode).

PFAS delci. Onesnaženje. | Foto: Watershed Investigations Foto: Watershed Investigations

Kaj pravi Arso?

"PFOS in PFAS v površinskih in podzemnih vodah spremljamo tudi v okviru državnega monitoringa v Sloveniji. Vsebnosti PFOS in PFAS v vodah v Sloveniji so veliko nižje, kot so koncentracije v močno onesnaženih okoljih, o katerih pišejo v članku The Guardian.  Po navedbah članka so na 640 merilnih mestih izmerili koncentracije večje od 1 mikrograma na liter ter na 300 lokacijah koncentracije višje od 10 mikrograma na liter. Te koncentracije so 10 do 100-krat višje kot so najvišje izmerjene koncentracije v vodah v Sloveniji," pojasnjujejo na Agenciji za okolje (Arso).

Za podrobnejša pojasnila smo že prosili vladni urad za kemikalije. Njihove odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo. 

Številne zdravstvene težave 

Snovi PFAS (per- in polifluoroalkilne snovi, op. a.) najdemo v širokem naboru potrošniških izdelkov, tudi v oblekah, detergentih, penah za gašenje požarov, v odpadkih in v industriji.

Guardian v raziskavi navaja, da sta bila dva onesnaževalca PFAS povezana z vrsto zdravstvenih težav. PFOA (perfluorooktansko kislino, op. a.) povezujejo z rakom ledvic in testisov, boleznijo ščitnice, ulceroznim kolitisom, visokim holesterolom in hipertenzijo, ki jo povzroča nosečnost. 

PFOS je bil povezan z reproduktivnimi, razvojnimi boleznimi, boleznimi jeter, ledvic in ščitnice. | Foto: Watershed Investigations PFOS je bil povezan z reproduktivnimi, razvojnimi boleznimi, boleznimi jeter, ledvic in ščitnice. Foto: Watershed Investigations

Skrb vzbujajoče koncentracije

Pri nižjih ravneh so bili PFAS povezani z imunotoksičnostjo. Snovi so našli na približno 17 tisoč lokacijah v Združenem kraljestvu in drugje v Evropi. Od teh so PFAS odkrili v visokih koncentracijah več kot tisoč nanogramov na liter vode na približno 640 lokacijah in nad 10 tisoč nanogramov na liter na 300 lokacijah.

"Tovrstne koncentracije me skrbijo," je dejal profesor Crispin Halsall, okoljski kemik na univerzi Lancaster. "Obstaja tveganje, da  ima živina dostop do onesnaženih voda in PFAS se znajdejo v človeški prehranski mreži." Halsall je opozoril tudi, da obstajajo tveganja za ljudi, za katere so vir hrane divje živali, kot so ribe in divje ptice.

Ohio Novice Prebivalci po iztirjenju vlaka v skrbeh: To je naš Černobil Uroš Brežan Novice Ministrstvo zaradi dogajanja v Uniorju predlagalo razrešitev vodje okoljskega inšpektorata Beograd Novice V Beogradu dopoldne najbolj onesnažen zrak na svetu Hrvaško morje Novice Panika na znani hrvaški plaži: zaradi fekalij se raje ne kopajte Bled. Novice Arso na Bledu potrdil onesnaženje vode s fekalijami #video Bled Novice Kaj se dogaja na Bledu? Sava Bohinjka onesnažena, v bližnji ribogojnici evtanazirali vseh 25 tisoč rib. #foto potok, onesnaževanje Novice Ob tej sprehajalni poti v Ljubljani našli potencialno strupene bakterije

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin