Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 2. 2023,
7.36

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,02

11

Natisni članek

nevarnost kemikalije vlak Ohio

Petek, 17. 2. 2023, 7.36

1 leto, 2 meseca

Prebivalci po iztirjenju vlaka v skrbeh: To je naš Černobil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,02

11

Ohio | V začetku februarja se je v kraju East Palestine iztirila vlakovna kompozicija 50 vagonov, od katerih jih je deset vsebovalo nevarne snovi. | Foto Reuters

V začetku februarja se je v kraju East Palestine iztirila vlakovna kompozicija 50 vagonov, od katerih jih je deset vsebovalo nevarne snovi.

Foto: Reuters

Po iztirjenju tovornega vlaka s kemikalijami v ameriški zvezni državi Ohio so prebivalci vse bolj zaskrbljeni za svoje zdravje. Direktor ameriške agencije za varstvo okolja (Epa) Michael Regan jih je med obiskom kraja nesreče v kraju East Palestine med drugim skušal pomiriti z zagotovilom, da nesreča ne bo vplivala na oskrbo s pitno vodo. "To je naš Černobil," pravijo tamkajšnji prebivalci.

Po iztirjenju vlaka z nevarnimi kemikalijami se lokalne oblasti bojijo, da bi lahko dež onesnaževalce odplaknil v lokalne potoke in reke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Regan je prebivalcem zagotovil, da lokalnim oblastem pomagajo pri ugotavljanju posledic nesreče ter da redno preverjajo kakovost vode in zraka. Poudaril je, da med preiskavo 480 hiš niso odkrili sledi kemikalij, kot sta vinil klorid ali vodikov klorid.

"Zdravje in varnost javnosti sta naša glavna prednostna naloga," je poudarila tudi tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre.

Tamkajšnji prebivalci incident primerjajo z jedrsko nesrečo v elektrarni Černobil, ki se je aprila 1986 zgodila v Ukrajini, ki je bila takrat del Sovjetske zveze. 

Deset vagonov je vsebovalo nevarne snovi 

V začetku februarja se je v kraju East Palestine iztirila vlakovna kompozicija 50 vagonov, od katerih jih je deset vsebovalo nevarne snovi. V petih vagonih so prevažali rakotvoren vinil klorid, ki ga uporabljajo za izdelavo trde plastične smole polivinilklorida. Strupene kemikalije so po nesreči zažgali, prebivalce pa začasno evakuirali.

Od nesreče se prebivalci pritožujejo zaradi zdravstvenih težav, kot so glavoboli, razdražene oči in izpuščaji. Oblasti obtožujejo, da jih ne obveščajo v celoti, in se počutijo zapuščene. Kritizirajo tudi železniško podjetje Norfolk Southern, ker se ni udeležilo srečanja s prebivalci.

Zvezni preiskovalci so sporočili, da je bil vzrok iztirjenja, v katerem ni bilo mrtvih ali poškodovanih, mehanska težava na osi enega od vagonov.

Novice V Ohiu se je iztiril vlak, izbruhnil je požar
Ne spreglejte