SiolNET. Novice Svet
0,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Grški otoki še naprej obremenjeni z migranti

0,24

termometer

Migranti Grčija
Foto: Reuters

Grška vlada je danes z otokov v vzhodnem Egejskem morju, ki se še naprej spoprijemajo z migrantskim valom iz Turčije, preselila 155 migrantov. V preteklih treh dneh so Atene na celino preselile tisoč prišlekov, a obenem jih je v preteklih štirih dneh na otoke prispelo več kot tisoč, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Atene nameravajo do konca leta na celino preseliti več kot 20 tisoč migrantov. Razseliti jih nameravajo po vsej državi in jih namestiti v stanovanja ali opuščene vojašnice.

V namestitvenih centrih na egejskih otokih po zadnjih podatkih pristojnega grškega ministrstva v nemogočih razmerah biva okoli 35.600 migrantov, čeprav so bili ti namenjeni največ 7.500 ljudem. Še aprila je tam bivalo 14 tisoč migrantov.

Več kot tretjina mladoletnikov

Število migrantov na egejskih otokih je trenutno najvišje po sklenitvi dogovora o zajezitvi migracij med EU in Turčijo marca 2016. Med prišleki je po podatkih komisariata ZN za begunce 36 odstotkov mladoletnikov.

Dogovor med EU in Turčijo predvideva, da se vse begunce in migrante, ki iz Turčije nezakonito dosežejo grške otoke, vrne v Turčijo. A obdelava azilnih prošenj na grških otokih zaradi pomanjkanja osebja poteka zelo počasi. Grška vlada je sicer prejšnji teden spremenila zakon o azilnem postopku, ki zdaj določa, da mora biti ta končan v največ šestih mesecih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin