Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 7. 2014,
14.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

stavka Grčija Portugalska

Sreda, 9. 7. 2014, 14.24

8 let

Grški javni sektor na ulicah proti novim odpuščanjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Grški javni uslužbenci so začeli 24-urno stavko, s katero protestirajo proti napovedanemu odpuščanju in varčevalni politiki, ki je prizadela javni sektor v prezadolženi državi.

Zaradi stavke bo moteno delovanje bolnišnic, davčnih uradov in arheoloških najdbišč, javni promet pa naj ne bi bil prizadet.

Stavka v Grčiji je zadnja v vrsti protestnih akcij proti načrtovanemu odpuščanju okoli 11 tisoč zaposlenih v javnem sektorju do konca letošnjega leta, potem ko so jih že odpustili okoli 14 tisoč. Odpuščanje v javnem sektorju, v katerem je zaposlenih okoli 650. tisoč Grkov, je del varčevalnih ukrepov, ki jih je morala Grčija sprejeti v zameno za finančno pomoč.

Javni uslužbenci tokrat stavkajo dan pred vnovičnim prihodom trojke EU, Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Evropske centralne banke (ECB), ki naj bi opravila redno revizijo pred odobritvijo zadnje tranše pomoči v vrednosti milijarde evrov.

Mednarodni kreditorji so pohvalili napredek Grčije pri izpolnjevanju zadanih ciljev. Po šestih letih recesije naj bi Grčija gospodarsko rast začela beležiti že letos. Kljub pohvali pa Atene čaka še težko delo, saj je brezposelnost v državi 26-odstotna, nedavna odločitev sodišča, da je znižanje plač sodnikov in oboroženih sil nezakonito, pa pomeni, da bo morala vlada najti denar za poplačilo razlike v plačah.

Stavka portugalskih zdravnikov Na Portugalskem pa proti varčevalnim ukrepom že drugi dan stavka 90 odstotkov portugalskih zdravnikov, ki so prepričani, da je varčevanje še posebej močno zarezalo prav na področju zdravstva. 48-urna stavka se je začela v torek in naj bi se končala v noči na četrtek. Portugalski minister za zdravje Paulo Macedo meni, da je stavka "politično motivirana".

Ne spreglejte