Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 1. 2022,
19.01

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,07

25

Natisni članek

plin protesti Kazahstan

Četrtek, 6. 1. 2022, 19.01

2 leti, 3 mesece

Groza v Kazahstanu: ubitih 18 policistov, gorijo javne stavbe #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,07

25

Kazahstan | S prvim januarjem so se cene tekočega naftnega plina podvojile. Izbruhnili so množični protesti.  | Foto Reuters

S prvim januarjem so se cene tekočega naftnega plina podvojile. Izbruhnili so množični protesti.

Foto: Reuters

 V Kazahstanu se nadaljujejo nasilni protesti, ki so izbruhnili zaradi povišanja cen plina. Doslej je v nasilju umrlo že več deset ljudi, natančno število ni znano. Nekaj tisoč ljudi, med njimi tudi številni policisti, je ranjenih. Kazahstanska vlada je medtem sprejela odločitev o omejitvah cen za utekočinjen naftni plin za šest mesecev. 

Po navedbah kazahstanskega notranjega ministrstva je bilo v izgredih v državi ubitih 18 pripadnikov varnostnih sil, 748 pa jih je bilo ranjenih, poročajo ruske tiskovne agencije. Policija je pridržala 2.298 protestnikov.

Kazahstan | Foto: Reuters Foto: Reuters Jasnih navedb o žrtvah med civilisti medtem ni. Tiskovni predstavnik policije Saltanat Azirbek je sporočil, da so "preteklo noč skrajne sile poskušale napasti upravne zgradbe, mestno policijo in lokalne policijske komisariate in da je bilo več deset napadalcev eliminiranih". Policija po besedah Azirbeka še preverja njihovo identiteto.

Najbolj napeto je v Almatyju

Razmere po informacijah kazahstanskega notranjega ministrstva ostajajo najbolj napete v Almatyju. Tam so "oboroženi moški zasedli in delno uničili številne javne urade, finančne organizacije in televizijske družbe". Protestniki so po navedbah kazahstanske televizije Kabar-24 tudi obkolili dve bolnišnici v mestu ter bolnikom in zdravstvenim delavcem niso dovolili vstopa. 

Policija je sporočila, da je bilo več deset protestnikov ubitih, ko so poskušali vdreti v upravne stavbe v mestu. Več oklepnih vozil in več deset pripadnikov varnostnih sil je davi vstopilo na glavni trg v Almatyju, kjer je na stotine ljudi že tretji dan protestiralo proti vladi. Ko so se varnostne sile približevale množici, je bilo po navedbah prič mogoče slišati strele. Razmere na trgu naj bi se od takrat umirile.

Kazahstan | Foto: Reuters Foto: Reuters Protestirajo zaradi povišanih cen plina 

Kazahstan, ki je dolgo veljal za eno od najstabilnejših nekdanjih srednjeazijskih republik nekdanje Sovjetske zveze, se zaradi protestov že spopada z največjo krizo v zadnjih desetletjih. Protesti so izbruhnili zaradi povišanja cen plina. Kazahstanska vlada je sicer danes sprejela odločitev o omejitvah cen za utekočinjen naftni plin za šest mesecev.

Kazahstan | Foto: Reuters Foto: Reuters

Rusija poslala svojo vojsko 

Rusija je zaradi nemirov v Kazahstanu v to srednjeazijsko državo že napotila vojsko. Kot del mirovnih sil je Moskva v državo napotila padalce, so sporočili iz Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO). Kazahstan je pred tem vojaško zavezništvo pod vodstvom Rusije zaprosil za pomoč. Namen mirovnih sil je "stabilizacija" države, krivdo za množične proteste pa so pripisali "zunanjemu vmešavanju".

Iz sveta se vrstijo pozivi k umiritvi razmer v Kazahstanu

Visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet je pozvala k izpustitvi tistih ljudi, ki so le mirno protestirali. Opozorila je, da se lahko smrtonosno silo uporabi le kot skrajni ukrep, in se zavzela za pravico do mirnega protestiranja.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes po telefonu govoril s svojim kazahstanskim kolegom Muhtarjem Tileuberdijem. V pogovoru je poudaril podporo ZDA ustavnim institucijam Kazahstana in svobodi medijev, zavzel se je še za mirno rešitev, ki bo spoštovala pravice ljudi, je sporočil tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price.

Zaskrbljenost nad dogodki v Kazahstanu pa je izrazil Borrell, ki se je zavzel za zagotavljanje pravice in varnosti civilistov. K zadržanosti je medtem pozval francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian. Podobno je britanska vlada posvarila pred nadaljnjim zaostrovanjem in pozvala k mirni rešitvi.

Protest v Srbiji
Novice Protesti v Srbiji: udeleženci blokirali avtocesto, prišlo je do incidenta
Srbija
Novice Vučić po množičnih protestih popustil okoljevarstvenikom
Novice Kaos na Nizozemskem se je razširil po celi državi, protestirali so tudi v Bruslju #video
Ne spreglejte