Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 9. 2023,
19.01

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

Natisni članek

streljanje

Četrtek, 28. 9. 2023, 19.01

7 mesecev

Groza na Nizozemskem: oboroženi moški ubil več ljudi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

V streljanju, do katerega je danes prišlo v Rotterdamu, so umrle tri osebe, je sporočila nizozemska policija. 32-letni napadalec, ki ga je policija že prijela, je najprej streljal v stanovanju, nato pa še v bolnišnici Erasmus MC. Na obeh lokacijah je tudi zanetil požar. Motiv za napad še ni znan, vendar pa naj bi šlo za načrtno dejanje.

Policija je sprva sporočila, da je število žrtev neznano. Ob tem je pojasnila, da še vedno iščejo morebitne žrtve in ljudi, ki so se med streljanjem skrili v bolnišnici, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kasneje je na tiskovni konferenci navedla, da sta v streljanju umrli najmanj dve osebi, in sicer 39-letna ženska in 46-letni profesor na rotterdamski univerzi Erasmus. Hudo ranjena je bila 14-letna hči ubite ženske, ki je pozneje umrla v bolnišnici.

Streljanje se je začelo malo po 14. uri po lokalnem času. Napadalec, 32-letni študent univerze, je najprej vdrl v stanovanje na zahodu mesta ter tam ustrelil žensko in njeno hčerko. Preden je stanovanje zapustil, je v njem zanetil požar.

Zatem je odšel v medicinski center oziroma univerzitetno bolnišnico, kjer je v tamkajšnji predavalnici ustrelil profesorja in tudi tam zanetil požar. Požara na obeh lokacijah so sicer pristojni kmalu pogasili.

Reševalna vozila pred univerzitetno bolnišnico v Rotterdamu | Foto: Reuters Reševalna vozila pred univerzitetno bolnišnico v Rotterdamu Foto: Reuters

Med napadom je bil moški oblečen v maskirna oblačila in neprebojni jopič, deloval pa je sam. Policija, ki je sprva domnevala, da sta v napadu sodelovala dva napadalca, ga je prijela na helikopterski ploščadi bolnišnice. V petek bo stopil pred sodnika. Leta 2021 je bil sicer že obsojen zaradi krutega ravnanja z živalmi.

Motiv za napad zaenkrat ni znan, vendar pa policija domneva, da je šlo za načrtno dejanje. Po prvih ugotovitvah preiskave je napadalec živel blizu ubite ženske in njene hčerke. Čeprav je bil študent na univerzi, pa za zdaj ni jasno, ali mu je predaval tudi ubiti profesor.

Rotterdamski župan Ahmed Aboutaleb je družinam žrtev izrazil sožalje in streljanje označil za "zavržno dejanje". Sožalje je izrekel tudi nizozemski premier v odhodu Mark Rutte. "V mislih sem z žrtvami nasilja, njihovimi bližnjimi in vsemi, ki so bili izjemno prestrašeni," je še zapisal v izjavi na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju.

Rotterdam je sicer večkrat prizorišče strelskih incidentov. Odgovornost zanje običajno pripisujejo obračunavanju med rivalskimi tolpami, ki se ukvarjajo s trgovino z drogami.

Ne spreglejte