Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 6. 2011,
14.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

varčevalni ukrepi protesti

Nedelja, 12. 6. 2011, 14.20

8 let

Grki odločno proti vladnim varčevalnim ukrepom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Grški premier George Papandreu zaradi ostrih varčevalnih ukrepov, ki jih pripravlja ob podpori svoje socialistične stranke Pasok, hitro izgublja podporo javnosti.

Kot kažejo najnovejše ankete, ga podpira le še 26 odstotkov ljudi. Vse več Grkov pa proti krizi in vladi protestira na atenskem glavnem trgu. Še maja je Papandreu užival 34-odstotno podporo, razkriva grški dnevnik Kathimerini, ki je objavil rezultate javnomnenjske raziskave agencije Public Issue. Podpora strmo pada tudi Pasoku, ki je v zadnjem mesecu izgubila pet odstotkov podpore in po novem s 27-odstotno podporo zaostaja za konservativno stranko Nova demokracija, ki jo podpira 31 odstotkov Grkov. Možna zamenjava finančnega ministra Ne glede na vse večjo nepriljubljenost Papandreu še naprej zavrača možnost predčasnih volitev. So pa vse glasnejša ugibanja o možni zamenjavi ministrov, predvsem o odhodu nepriljubljenega ministra za finance Georga Papaconstantinua.

Papandreu si prizadeva za pridobitev pomoči evropskih držav pri odplačevanju grških dolgov, obenem pa se doma njegova vlada trudi za sprejetje spornega paketa varčevalnih ukrepov, težkega 28 milijard evrov, ki bi pomagal državi do leta 2015 občutno zmanjšati dolg v višini več kot 350 milijard evrov.

Protesti v Atenah trajajo že dva tedna Sprejetju paketa nasprotujejo tisoči Grkov, ki se že dva tedna po zgledu španskih protestnikov zbirajo pred stavbo parlamenta v prestolnici Atene in na nepolitičnih in neideoloških demonstracijah protestirajo proti varčevalnim ukrepom.

Ne bodo plačevali dolgov, ki jih niso ustvarili Skupina protestnikov je v imenu "Ljudskega zbora trga Sintagma" v izjavi za javnost poudarila, da "žrtvovanje celih narodov namesto iskanja kompromisov z upniki ni rešitev". Poudarila je tudi, da ne bodo odplačevali dolgov, ki jih niso ustvarili.

Grški protestniki pozivajo k "evropski vstaji" V izjavi, ki so jo poslali medijem, so pozvali k obširni "evropski vstaji". Prejšnji teden se je sicer na poziv k okrepitvi protestov odzvalo več kot 50.000 ljudi v Atenah in približno 3000 v Solunu, udeležbo na današnjih demonstracijah v Atenah pa ocenjujejo na približno 100.000 ljudi.

Nove proteste napovedujejo za sredo, 15. junija, ko splošno stavko napovedujejo tudi grški sindikati.

Ne spreglejte