Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 4. 2015,
17.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Angela Merkel Aleksis Cipras

Torek, 7. 4. 2015, 17.08

7 let, 12 mesecev

Grki od Nemcev zahtevajo 279 milijard evrov reparacij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Spor zaradi reparacij med Nemčijo in Grčijo traja že desetletja. Včeraj je namestnik grškega finančnega ministra prvič navedel znesek, ki ga zahtevajo od Nemcev: skoraj 279 milijard evrov.

Dimitris Mardas, namestnik grškega finančnega ministra, je včeraj na zasedanju parlamentarnega odbora, ki proučuje odgovornost za grško dolžniško krizo, navedel, naj bi Nemčija kot odškodnino za zločine nacionalsocializma med drugo svetovno vojno Grčiji dolgovala 278,7 milijarde evrov.

Za Nemce je to poglavje pravno in politično končano "To poglavje je za nas pravno in politično končano," je pred kratkim dejal tiskovni predstavnik nemške vlade. Berlin je Atenam namreč že plačal 115 milijonov nemških mark odškodnine. Vprašanje reparacij pa naj bi bilo pravno rešeno že pred združitvijo obeh Nemčij, torej pred letom 1990.

Grki vztrajajo, da še vedno čakajo na povračilo posojila, ki ga je bila grška centralna banka prisiljena dati nacistični Nemčiji, ter na odškodnine žrtvam in odškodnine za uničeno infrastrukturo.

Nemška sodišča zavrnila vse zahtevke Ključen za grški zahtevek je pokol v vasi Distomo, a nemška sodišča, tudi ustavno, so zahtevke iz te zadeve zavrnila. Grška sodišča so milijonskim zahtevkom sicer ugodila, a izvršbe na nemškem premoženju v Grčiji ni bilo, ker grška vlada ni dala potrebnega soglasja.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) poroča, da je nemško ustavno sodišče presojalo, v kolikšni meri bi Zvezna republika Nemčija morala odgovarjati za zločine, ki jih je povzročil nemški rajh. Čeprav je množični poboj označilo za enega od najstrašnejših zločinov druge svetovne vojne, je odločilo, da niso izpolnjeni pogoji za odškodnine na podlagi zveznega zakona o odškodninah iz leta 1953, niti se za te primere ne more uporabljati londonski sporazum iz istega leta.

Grške tožnike zavrnilo tudi evropsko sodišče za človekove pravice in mednarodno sodišče v Haagu Leta 2011 je evropsko sodišče za človekove pravice odločilo, da konvencija o človekovih pravicah državam ne nalaga obveznosti, da povrnejo škodo, ki so jo povzročile njihove države predhodnice. Sodišče je pritrdilo nemškim sodnim odločitvam in navedlo, da tožniki za odškodnino nimajo pravne podlage, navaja FAZ.

Nemški medij še poroča, da je v prid Nemčije odločilo tudi mednarodno sodišče v Haagu leta 2012, ko je zatrdilo, da je Italija kršila imuniteto Nemčije, ko je dovolila zasebne tožbe glede kršitev humanitarnega mednarodnega prava med letoma 1943 in 1945 ter ko je dovolila izvršitev grških sodnih odločb, ki so se nanašale na nemške vojne zločine v Grčiji. S tem je mednarodno sodišče odločilo, da Nemčija pred tujimi sodišči zaradi vojnih zločinov v obdobju nacionalsocializma ne more biti tožena. Pogajanja o odškodninah se lahko izvajajo le med državami, še poroča FAZ.

Grčiji grozi plačilna nesposobnost Vprašanje reparacij je grški premier Aleksis Cipras navedel na srečanju z nemško kanclerko Angelo Merkel marca v Berlinu.

Odzivi opozicijske stranke Zelenih do objave zneska zahtevanih reparacij so zadržani. Že pred tedni pa so v koalicijski stranki SPD dejali, da bi Nemci morali priznati, da so bile Grčiji med drugo svetovno vojno prizadejane hude krivice in da tega vprašanja ne bi smeli pometati pod preprogo.

Grčija je od leta 2010 po navedbah nemškega spletnega portala Süddeutsche Zeitung od mednarodnih partnerjev prejela okrog 240 milijard evrov pomoči. Ta medij še poudarja, da Grčiji v prihodnjih dneh grozi plačilna nesposobnost, saj mora vrniti posojilo Mednarodnega denarnega sklada.

Ne spreglejte