Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 3. 2023,
15.59

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,93

11

Natisni članek

Greta Thunberg

Sreda, 1. 3. 2023, 15.59

1 leto, 4 mesece

Greto Thunberg na silo odstranila policija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,93

11

Greta Thunberg | Takole so nemški policisti Greto Thunberg odnesli med januarskim protestom pri odprtem rudniku lignita Garzweiler II.  | Foto Guliver Image

Takole so nemški policisti Greto Thunberg odnesli med januarskim protestom pri odprtem rudniku lignita Garzweiler II.

Foto: Guliver Image

Norveška policija je danes na silo odstranila demonstrante − vključno s švedsko podnebno aktivistko Greto Thunberg −, ki so protestirali proti obratovanju vetrne elektrarne, saj ta po sodbi vrhovnega sodišča iz leta 2021 krši pravico pripadnikov ljudstva Sami do vzreje severnih jelenov.

Protesti pred več ministrstvi v Oslu so bili usmerjeni proti uporabi vetrnih turbin na zemljiščih v norveški regiji Fosen na zahodu države, ki se uporabljajo za vzrejo severnih jelenov. Med protestniki je bilo veliko pripadnikov avtohtonega ljudstva Sami, znanega po vzreji severnih jelenov.

Na posnetkih norveških medijev je videti, kako policistki neseta Thunbergovo stran od vhoda ministrstva za finance, kjer je sede protestirala. Kasneje so jo odstranili tudi z drugega protesta, ki je potekal pred ministrstvom za podnebje in okolje.

Turbine v regiji Fosen še vedno obratujejo, čeprav je norveško vrhovno sodišče oktobra 2021 odločilo, da projekt krši pravico pripadnikov ljudstva Sami do vzreje severnih jelenov na območju. Protestniki zahtevajo, da vlada vetrno elektrarno odstrani.

Protesti so se v norveški prestolnici sicer začeli že minuli četrtek, Thunbergova pa se jim je pridružila v nedeljo. "Ta boj je pomemben, ker gre za kršenje človekovih pravic," je povedala.

Ne spreglejte