Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 4. 2021,
17.18

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

12

Natisni članek

Giorgos Karaivaz novinar Grčija umor

Petek, 9. 4. 2021, 17.18

3 leta

Pred svojim domom v Atenah je bil danes ubit novinar Giorgos Karaivaz

Grčijo pretresa umor novinarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

12

Pred svojim domom v Atenah je bil danes ubit novinar Giorgos Karaivaz, ki je poročal o kriminalu. Po navedbah policije sta novinarja, ki je delal za zasebno televizijsko postajo Star in bil lastnik novičarskega bloga bloko.gr, večkrat ustrelila dva moška na motorju.

Grška vlada je obsodila napad. "Umor nas je vse pretresel. Oblasti že preiskujejo primer," je sporočila tiskovna predstavnica vlade Aristotelija Peloni. Po pisanju STA se je odzvala tudi podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova. "Globoko sem šokirana ob poročilih, da je bil v Atenah ubit novinar Girogos Karaivaz. V mislih sem z njegovo družino in kolegi. Pravici je treba zadostiti in zagotoviti varnost novinarjem," je zapisala na Twitterju.

"Preziranja vredno in strahopetno dejanje"

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je umor novinarja označila za preziranja vredno in strahopetno dejanje. "Evropa se zavzema za svobodo. In svoboda tiska je morda najsvetejša od vseh. Novinarji morajo imeti možnost delati varno. V mislih sem z družino Giorgosa Karaivaza. Upam, da bodo zločinci kmalu privedeni pred roko pravice," je zapisala na Twitterju.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je umor novinarja označila za preziranja vredno in strahopetno dejanje. | Foto: Reuters Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je umor novinarja označila za preziranja vredno in strahopetno dejanje. Foto: Reuters

Po pisanju STA se je odzvala tudi podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova. "Globoko sem šokirana ob poročilih, da je bil v Atenah ubit novinar Girogos Karaivaz. V mislih sem z njegovo družino in kolegi. Pravici je treba zadostiti in zagotoviti varnost novinarjem," je zapisala na Twitterju.

Pretresenost ob umor novinarja je izrazil tudi predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. "Preiskava mora nujno razjasniti, ali je bil umor povezan z njegovim delom," je pozval.

"Ustanovitelja in lastnika bloko.gr ni več med nami," piše na Karaivazovem blogu. "Nekdo se je odločil, da ga bo utišal, da mu bo s kroglami preprečil pisanje zgodb."

Leta 2010 ubit novinar, ki je preiskoval korupcijo

V Grčiji so vandalizem in napadi na prostore medijev pogosti, umori novinarjev pa so redki. Julija lani je poskus umora preživel lastnik tabloida Stefanos Hios, ki ga je pred njegovim domov v vrat in prsi ustrelil moški s kapuco. Preiskava še poteka. 

Leta 2010 je bil pred svojim domom ubit preiskovalni novinar in bloger Sokratis Giolias. Mediji so takrat poročali, da je preiskoval zgodbo o korupciji. Odgovornost za umor je prevzela skrajna levičarska skupina, vendar primer ni bil nikoli razrešen, poročanje francoske tiskovne agencije AFP povzema STA.

Preberite še:

Ankara
Novice Dosmrtni zapor za vodilne pri neuspelem državnem udaru
Istanbul žalovanje
Novice Odgovorni za samomorilski napad v Istanbulu obsojeni na dosmrtni zapor
Ne spreglejte