Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 4. 2021,
19.22

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,44

19

Natisni članek

Koronavirus ukrepi sproščanje Danska

Sreda, 21. 4. 2021, 19.22

3 leta

covid-19 dogajanje po svetu

Na Hrvaškem cepivo ni več problem, do julija želijo cepiti 1,6 milijona ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,44

19

Andrej Plenković | Premier Andrej Plenković je napovedal, da bi do poletja lahko cepili okoli 1,6 milijona prebivalcev. | Foto Reuters

Premier Andrej Plenković je napovedal, da bi do poletja lahko cepili okoli 1,6 milijona prebivalcev.

Foto: Reuters

Cepivo proti covidu-19 na Hrvaškem ni več problem, je na današnji novinarski konferenci po seji ožjega kabineta hrvaške vlade ocenil premier Andrej Plenković. Dodal je, da si je Hrvaška od decembra lani do 30. junija letos zagotovila najmanj 3,1 milijona odmerkov cepiva ter napovedal, da bi lahko do 30. junija cepili okoli 1,6 milijona ljudi.

19:34

Poljaki in Francozi rahljajo

16:47

Evropa: priprave na Johnson

14:54

Čredna imunost do jeseni

14:31

Protesti v Berlinu

  • 19:34

    Poljaki in Francozi rahljajo

    Poljske oblasti, ki ocenjujejo, da so na Poljskem že dosegli vrh tretjega vala epidemije covida-19, bodo v ponedeljek v večini regij sprostile določene ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Rahljanje ukrepov pa so za ponedeljek napovedale tudi francoske oblasti, ki ocenjujejo, da so v Franciji dosegli vrh tretjega vala oziroma da so blizu.

    Poljska Varšava | Foto: Reuters Foto: Reuters

    "Lahko bi rekli, da smo mimo vrha tretjega vala po številu novih okužb in hospitalizacij," je danes povedal poljski zdravstveni minister Adam Niedzielski. Obenem je opozoril, da so številke še vedno zelo visoke. Poleg tega se razmere med posameznimi regijami razlikujejo, poročajo tuje tiskovne agencije.

    V zadnjem dnevu so potrdili še nekaj manj kot 14.000 novih okužb, kar je precej manj kot pred veliko nočjo, ko so zabeležili rekordnih več kot 35.000 okužb. V zadnjem dnevu je v 38-milijonski Poljski umrlo še 740 covidnih bolnikov, skupaj pa skoraj 63.500. V 11 od 16 regij bodo tako v ponedeljek nekoliko omilili omejitvene ukrepe, namenjene zajezitvi novega koronavirusa. V šolske klopi bodo znova sedli učenci prvega triletja osnovnih šol, ki se bodo deloma šolali od doma, deloma pa v šolah.

    Poleg tega bodo lahko v ponedeljek v teh regijah svoja vrata znova odprli frizerski in kozmetični saloni.

    Francija je že dosegla vrh tretjega vala ali pa mu je blizu

    Vrtce in osnovne šole bodo v ponedeljek odprli tudi v Franciji, srednje šole pa 3. maja. Takrat bi lahko odpravili tudi omejitve gibanja na deset kilometrov od doma, je danes napovedal tiskovni predstavnik francoske vlade Gabriel Attal. Sredi maja bi se lahko odprle trgovine, določene kulturne ustanove in terase restavracij, kar je pred nekaj tedni omenjal že Macron, poročajo francoski mediji.

    Attal je ob tem dejal še, da je mogoče opaziti učinek strogih omejitvenih ukrepov. Francija je po njegovih besedah že dosegla vrh tretjega vala ali pa je že blizu.

  • 16:47

    Evropa: priprave na Johnson

    Več evropskih držav se po torkovi odločitvi Evropske agencije za zdravila (Ema), da so koristi cepljenja s cepivom proti covidu-19 družbe Johnson & Johnson večje od tveganj, pripravlja na začetek cepljenja z njim. Med temi so Italija, Češka, Nemčija in Nizozemska.

    V Italiji so danes začeli v cepilne centre po državi razpošiljati 184.000 odmerkov cepiva te ameriške farmacevtske družbe, ki so ga pristojni priporočili zgolj za starejše od 60 let. To v Italiji velja tudi za cepivo britansko-švedskega podjetja AstraZeneca.

    Dobavo cepiva Johnson & Johnsona družinskim zdravnikom je danes začela tudi Češka, poročajo tuje tiskovne agencije. Imajo okoli 14.400 odmerkov tega cepiva.

    Nemški družinski zdravniki bodo to cepivo predvidoma prejeli čez dva tedna, je napovedalo nemško ministrstvo za zdravje. Sporočilo je, da bodo začeli cepivo ameriške farmacevtske družbe dobavljati zveznim deželam.

    Da bodo uporabljali to vektorsko cepivo, so napovedali tudi v Litvi. Na Nizozemskem naj bi cepljenje z njim začeli že danes.

  • 14:54

    Čredna imunost do jeseni

    Ruski predsednik Vladimir Putin meni, da bi lahko v državi čredno imunost dosegli do jeseni, in ob tem poziva prebivalstvo, naj se cepi.

    Vladimir Putin | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

    "Rešitev tega problema je v naših in vaših rokah, v rokah vseh državljanov. Naši znanstveniki so naredili pravi preboj. Cepite se, le tako se bomo rešili te smrtonosne bolezni," je pozval državljane k cepljenju.

     

  • 14:31

    Protesti v Berlinu

    V Berlinu se je zbralo več kot 8000 protestnikov, ki nasprotujejo spremembam zakona o nadzoru nad nalezljivimi boleznimi, ki bi omogočil strožje ukrepe za zajezitev pandemije. Policija je protest že prekinila, saj udeleženci niso upoštevali ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, poroča nemška tiskovne agencija dpa.

    protesti Berlin | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

    Policija je shod prekinila, saj številni protestniki kljub pozivom niso upoštevali pravil za preprečevanje širjenja okužbe, saj niso držali fizične razdalje niti niso nosili mask. Policija je začasno pridržali več kot 40 protestnikov, ki niso nosili mask. Po oceni policije se je zbralo okoli 8000 protestnikov, na delu je bilo tudi 2200 policistov.

    Pred prekinitvijo shoda so protestniki pozivali k miru in svobodi ter uporu proti diktaturi.

    Nemški poslanci trenutno razpravljajo o spremembah zakona o nadzoru nad nalezljivimi boleznimi, ki med drugim omogoča tudi uveljavitev policijske ure. O zakonu bodo predvidoma odločali še danes.

    Ukrepi znotraj zvezdni dežel

    Načrtovane spremembe naj bi pripomogle k zmanjšanju števila novih okužb. Če bo predlog o uvedbi t. i. zvezne nujne zavore potrjen, bo to pomenilo, da bo vsaka regija v vsaki nemški zvezni deželi, kjer bo sedemdnevna incidenca novih okužb na 100.000 prebivalcev vsaj tri zaporedne dneve presegala 100, zakonsko obvezana uvesti enoten nabor ukrepov za zajezitev epidemije, ki ga bo opredelila zvezna vlada.

Plenković je še zatrdil, da bo Hrvaška do konca junija prejela večje količine cepiva proti covidu-19. Dejal je, da so od županijskih oblasti zahtevali intenzivnejše kampanje cepljenja z namenom, da bi v državi dnevno cepili med 17.000 in 20.000 ljudi.

"V tem primeru bi dosegli 1,6 milijona, toliko ljudi želimo cepiti do začetka poletne sezone," je še dejal hrvaški premier. Izpostavil je, da so na Hrvaškem doslej cepili nekaj manj kot 600.000 prebivalcev.

"Po ocenah naših epidemiologov se želi cepiti 2,3 milijona, največ 2,4 milijona državljanov (...). Hrvaška vlada si prizadeva, da bi se do poletja cepilo med 50 in 55 odstotkov od približno 3,3 milijona polnoletnih državljanov," je dejal hrvaški premier. Poudaril je, da bo to pomembno za zdravstveno zaščito ljudi, je pa tudi predpogoj za krepitev gospodarstva in finančno stabilnost države ter turistično sezono.

Na Hrvaškem pričakujejo, da se bo že od naslednjega tedna postopoma zvišalo število odmerkov cepiva, ki bo tedensko prihajalo v državo. Ta teden so prejeli približno 50.000 odmerkov cepiva, v zadnjih petih tednih drugega četrtletja pa naj bi vsak teden dobili po 200.000 odmerkov Pfizerjevega cepiva, ki je na Hrvaškem najbolj zaželeno. Prav tako bodo tedensko dobili tudi določeno število cepiva AstraZenece, Moderne ter cepiva Johnson & Johnsona, je še napovedal Plenković.

Razmere v Indiji so ušle izpod nadzora

Indija se spoprijema s strmim porastom covidnih bolnikov, v zadnjem dnevu so potrdili 295 tisoč novih okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 2.023 covidnih bolnikov, največ v enem dnevu doslej. Bolnišnice v New Delhiju medtem poročajo o pomanjkanju kisika, s katerim oskrbujejo covidne bolnike. 

Razmer v Indiji se slabšajo. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Razmer v Indiji se slabšajo. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V Indiji so v zadnjem mesecu potrdili skoraj 3,5 milijona novih okužb. V nagovoru državljanom je premier Narendra Modi v torek zvečer opozoril, da so se znova znašli v velikem spopadu z boleznijo covid-19. "Razmere so bile pod nadzorom do nekaj tednov nazaj, ko se je kot neurje pojavil ta drugi val," je povedal.

V zadnjih tednih se je v Indiji odvilo kar nekaj množičnih dogodkov, med drugim verski festivali, politični shodi in tekme kriketa. Obenem pa se je upočasnila proizvodnja ključnih zdravil, ki jih uporabljajo pri zdravljenju bolezni covid-19, primanjkuje pa tudi kisika. To je omogočilo razmah črnega trga za zdravila in kisik.

V Indiji so doslej skupno potrdili 15,3 milijona okužb, umrlo je več kot 180 tisoč ljudi. Od začetka kampanje cepljenja so razdelili več kot 130 milijonov odmerkov cepiva proti novemu koronavirusu.

Johnson & Johnson
Novice EMA našla morebitno povezavo med cepivom Janssen in krvnimi strdki

Nemški bundestag podprl zakon o ostrejših ukrepih za zajezitev virusa

Spodnji dom nemškega parlamenta je danes sprejel predlog zakonodaje, ki predvideva uvedbo t. i. zvezne nujne zavore. Predlog, o katerem bo v četrtek odločal še zgornji dom, med drugim predvideva uvedbo policijske ure in drugih omejitvenih ukrepov v okrožjih z višjo incidenco okužb. Pred parlamentom so se medtem spopadli protestniki in policisti.

Predlog sprememb zakona o nadzoru nad nalezljivimi boleznimi je podprlo 342 članov bundestaga, 250 jih je bilo proti, 64 pa se jih je glasovanja vzdržalo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nemški bundestag je podprl zakon o ostrejših ukrepih za zajezitev virusa. | Foto: Reuters Nemški bundestag je podprl zakon o ostrejših ukrepih za zajezitev virusa. Foto: Reuters

Opozicijski poslanci iz vrst stranke Levica so v razpravi opozarjali, da vlada s tem omejuje temeljne pravice. Liberalci (FDP) pa so posvarili, da bi lahko zahtevali ustavno presojo tega zakona.

Zdravstveni minister je poudaril, da so razmere v državi "skrajno resne". Na intenzivni negi je po njegovih besedah 5000 bolnikov. Izpostavil je, da dve tretjini izbruhov novega koronavirusa zabeležijo v zasebnih druženjih.

Če bo predlog o uvedbi t. i. zvezne nujne zavore v četrtek podprl še bundesrat, bo moralo vsako okrožje ali mesto, kjer bo sedemdnevna incidenca novih okužb na 100.000 prebivalcev vsaj tri zaporedne dneve presegala 100, uvesti enoten nabor ukrepov za zajezitev epidemije.

Sproščanje ukrepov na Danskem

Na Danskem so v okviru druge faze sproščanja protikoronskih ukrepov znova odprli nakupovalna središča in gostinske lokale. Odpirajo se tudi muzeji, knjižnice in gledališča, vendar le za tiste, ki imajo potrdilo o cepljenju, negativen test na okužbo z novim koronavirusom ali pa so bolezen covid-19 preboleli.

Gostinski lokali lahko od danes tudi v zaprtih prostorih sprejemajo goste, ki pa morajo vnaprej rezervirati mizo in predložiti potrdilo o negativnem testu ali o cepljenju. Na odprtih terasah gostinskih lokalov teh omejitve ni.

Gostinci so do sistema rezervacij kritični

Lastniki lokalov se ob tem bojijo, da bodo zahteve po rezervaciji miz odvrnile stranke. V verigah hitre prehrane naj bi bilo do 6. maja še naprej hrano in pijačo mogoče kupiti le za domov. Gostinci so do novega sistema rezervacij precej kritični. 

Na Danskem, ki ima pet milijonov prebivalcev, je bilo s prvim odmerkom cepiva proti novemu koronavirusu doslej cepljenih približno 19 odstotkov prebivalcev, dva odmerka pa jih je prejelo skoraj devet odstotkov. V zadnjih štirinajstih dneh beležijo približno 110 okužb na 100 tisoč ljudi.

Velika Britanija, koronvirus, covid
Novice Nova raziskava: prebolevnike bodo ponovno okužili s koronavirusom

Ne spreglejte