SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gorivo v reaktorju Fukušime se je stopilo 16 ur po potresu

3

termometer

 | Foto:
Devet tednov po nesreči v japonski jedrski elektrarni Fukušima je njen upravitelj, družba Tepco, sporočil, da so bile gorivne palice v prvem reaktorju povsem izpostavljene zraku in so se stopile.

To naj bi se zgodilo okoli 16 ur potem, ko sta območje 11. marca prizadela potres in cunami. Tepco je sporočil, da se je gorivo začelo topiti le pet ur po potresu, večina pa je padla na dno tlačne posode v reaktorju 16 ur po uničujočem potresu in cunamiju. Temperatura v tlačni posodi je dosegla 2800 stopinj Celzija.

Tepco namerava zmanjšati uhajanje radioaktivnosti Tepco je sredi aprila izrazil pričakovanje, da se bodo razmere v nuklearki stabilizirale v šestih do devetih mesecih. Tepco namerava v naslednjih treh mesecih zmanjšati uhajanje radioaktivnosti, nato pa v treh do šestih mesecih znižati temperaturo v reaktorjih.

Zavezanost časovnemu načrtu je izrazil japonski premier Naoto Kan. Družba naj bi v torek predstavila dosedanji potek dela, vlada pa namerava isti dan predstaviti časovni načrt glede vračanja prebivalcev, ki so jih po 11. marcu evakuirali iz ogroženega območja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin