SiolNET. Novice Svet
5,69

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gorenjev pralni stroj na fronti: Rusa se hvalita z luksuzom #video

5,69

termometer

V enem od gozdov v Donbasu naj bi nastal videoposnetek, na katerem se mobilizirana ruska vojaka hvalita z novo pridobitvijo na fronti: pralnim strojem slovenske znamke Gorenje. Objavil ga je Semen Pegov, eden najbolj prepoznavnih ruskih vojnih blogerjev, čigar invaziji na Ukrajino naklonjeno poročanje z bojne linije na njegovih spletnih kanalih s skupnim imenom WarGonzo redno povzemajo ruski državni mediji.

Na videoposnetku, ki je bil v ponedeljek objavljen na kanalu WarGonzo v komunikacijski aplikaciji Telegram, ki ima več kot 1,3 milijona sledilcev, Pegov ruska vojaka sprašuje, kako je mogoče, da se je pralni stroj znašel sredi gozda v Ukrajini. 

Pojasnita mu, da je na fronto prišel zapakiran v originalni embalaži in da ga bodo poskusili priklopiti na generator, priskrbeli bodo tudi vodo. "Tu se gremo luksuzno vojno," se pohvalita. 

Ruski vojaki pralne stroje na bojišču v Ukrajini, ki jih, to je pokazalo že več videoposnetkov dronov in varnostnih kamer, plenijo tudi po ukrajinskih domovih, uporabljajo za pranje oblačil kar na fronti, pri čemer si pomagajo z dizelskimi generatorji in improvizirano vodno napeljavo, pojavljajo pa se tudi domneve, da si jih prizadevajo pretovoriti nazaj v domovino. Mnogi mobilizirani ruski vojaki namreč prihajajo iz revnejših predelov Rusije, kjer lastništvo pralnega stroja še vedno velja za luksuz.  | Foto: Telegram / WarGonzo Ruski vojaki pralne stroje na bojišču v Ukrajini, ki jih, to je pokazalo že več videoposnetkov dronov in varnostnih kamer, plenijo tudi po ukrajinskih domovih, uporabljajo za pranje oblačil kar na fronti, pri čemer si pomagajo z dizelskimi generatorji in improvizirano vodno napeljavo, pojavljajo pa se tudi domneve, da si jih prizadevajo pretovoriti nazaj v domovino. Mnogi mobilizirani ruski vojaki namreč prihajajo iz revnejših predelov Rusije, kjer lastništvo pralnega stroja še vedno velja za luksuz. Foto: Telegram / WarGonzo

Pegov je na kanalu WarGonzo pod videoposnetkom pripisal, da je ta prizor dokončno ovrgel domnevni mit o ruskem plenjenju ukrajinske bele tehnike. Vsi pralni stroji, ki so jih našli na ruskih položajih na bojišču, so bili novi in ne ukradeni državljanom Ukrajine, trdi Pegov.

Trenutno je nemogoče z gotovostjo trditi, da je videoposnetek res nastal v Ukrajini. Pegov se je od začetka invazije sicer res večkrat mudil na fronti in se pogovarjal z ruskimi vojaki, je pa tudi dobro znano, da je v preteklosti že potvarjal dejstva (januarja je objavil lažni načrt ukrajinskih oblasti, da v Donbas pošiljajo vojaške specialce, ki bodo pobijali civiliste, na primer) in za potrebe ruske vojaške propagande objavljal prirejene videoposnetke.

Ruska obsedenost s pralnimi stroji?

Pralni stroji so v zadnjih mesecih, natančneje od začetka ukrajinske protiofenzive, postali eden od simbolov umikanja ruskih vojakov s položajev. Ukrajinci so jih med napredovanjem namreč odkrili na več krajih, ki so jih predhodno zasedali okupatorji, a ne le v urbanem okolju, temveč tudi v divjini, sredi gozdov in v utrjenih jarkih. 

Pred dobrim mesecem je postal viralen tudi videoposnetek, ki je prikazoval ruske vojake med krajo pralnega stroja iz enega od domov v Ukrajini:

 

Še več prizorov najdenih pralnih strojev na nekdanjih ruskih položajih:

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin