Matic Tomšič

Torek,
29. 11. 2022,
12.28

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,69

17

Natisni članek

vojna Rusija Ukrajina

Torek, 29. 11. 2022, 12.28

1 leto, 4 mesece

Gorenjev pralni stroj na fronti: Rusa se hvalita z luksuzom #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,69

17

V enem od gozdov v Donbasu naj bi nastal videoposnetek, na katerem se mobilizirana ruska vojaka hvalita z novo pridobitvijo na fronti: pralnim strojem slovenske znamke Gorenje. Objavil ga je Semen Pegov, eden najbolj prepoznavnih ruskih vojnih blogerjev, čigar invaziji na Ukrajino naklonjeno poročanje z bojne linije na njegovih spletnih kanalih s skupnim imenom WarGonzo redno povzemajo ruski državni mediji.

Na videoposnetku, ki je bil v ponedeljek objavljen na kanalu WarGonzo v komunikacijski aplikaciji Telegram, ki ima več kot 1,3 milijona sledilcev, Pegov ruska vojaka sprašuje, kako je mogoče, da se je pralni stroj znašel sredi gozda v Ukrajini. 

Pojasnita mu, da je na fronto prišel zapakiran v originalni embalaži in da ga bodo poskusili priklopiti na generator, priskrbeli bodo tudi vodo. "Tu se gremo luksuzno vojno," se pohvalita. 

Ruski vojaki pralne stroje na bojišču v Ukrajini, ki jih, to je pokazalo že več videoposnetkov dronov in varnostnih kamer, plenijo tudi po ukrajinskih domovih, uporabljajo za pranje oblačil kar na fronti, pri čemer si pomagajo z dizelskimi generatorji in improvizirano vodno napeljavo, pojavljajo pa se tudi domneve, da si jih prizadevajo pretovoriti nazaj v domovino. Mnogi mobilizirani ruski vojaki namreč prihajajo iz revnejših predelov Rusije, kjer lastništvo pralnega stroja še vedno velja za luksuz.  | Foto: Telegram / WarGonzo Ruski vojaki pralne stroje na bojišču v Ukrajini, ki jih, to je pokazalo že več videoposnetkov dronov in varnostnih kamer, plenijo tudi po ukrajinskih domovih, uporabljajo za pranje oblačil kar na fronti, pri čemer si pomagajo z dizelskimi generatorji in improvizirano vodno napeljavo, pojavljajo pa se tudi domneve, da si jih prizadevajo pretovoriti nazaj v domovino. Mnogi mobilizirani ruski vojaki namreč prihajajo iz revnejših predelov Rusije, kjer lastništvo pralnega stroja še vedno velja za luksuz. Foto: Telegram / WarGonzo

Pegov je na kanalu WarGonzo pod videoposnetkom pripisal, da je ta prizor dokončno ovrgel domnevni mit o ruskem plenjenju ukrajinske bele tehnike. Vsi pralni stroji, ki so jih našli na ruskih položajih na bojišču, so bili novi in ne ukradeni državljanom Ukrajine, trdi Pegov.

Trenutno je nemogoče z gotovostjo trditi, da je videoposnetek res nastal v Ukrajini. Pegov se je od začetka invazije sicer res večkrat mudil na fronti in se pogovarjal z ruskimi vojaki, je pa tudi dobro znano, da je v preteklosti že potvarjal dejstva (januarja je objavil lažni načrt ukrajinskih oblasti, da v Donbas pošiljajo vojaške specialce, ki bodo pobijali civiliste, na primer) in za potrebe ruske vojaške propagande objavljal prirejene videoposnetke.

Ruska obsedenost s pralnimi stroji?

Pralni stroji so v zadnjih mesecih, natančneje od začetka ukrajinske protiofenzive, postali eden od simbolov umikanja ruskih vojakov s položajev. Ukrajinci so jih med napredovanjem namreč odkrili na več krajih, ki so jih predhodno zasedali okupatorji, a ne le v urbanem okolju, temveč tudi v divjini, sredi gozdov in v utrjenih jarkih. 

Pred dobrim mesecem je postal viralen tudi videoposnetek, ki je prikazoval ruske vojake med krajo pralnega stroja iz enega od domov v Ukrajini:

 

Še več prizorov najdenih pralnih strojev na nekdanjih ruskih položajih: