Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 7. 2022,
13.15

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

10

Natisni članek

pogajanja Evropska unija Albanija Severna Makedonija

Torek, 19. 7. 2022, 13.15

1 leto, 9 mesecev

Golob o začetkih pogajanj EU s Tirano in Skopjem: To je zgodovinski korak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

10

Golob | Golob je poudaril, da bo Slovenija še naprej odločno podpirala širitev EU na celotno območje Zahodnega Balkana. | Foto STA

Golob je poudaril, da bo Slovenija še naprej odločno podpirala širitev EU na celotno območje Zahodnega Balkana.

Foto: STA

Današnji medvladni konferenci članic Evropske unije s Severno Makedonijo in Albanijo je premier Robert Golob danes označil za zgodovinski in dolgo pričakovani korak na poti v družino EU. S tem se namreč začenjajo pristopna pogajanja teh dveh balkanskih držav za članstvo v EU. Tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel je današnji začetek pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo označil za pomemben korak naprej. Obljubil je vso podporo v pogajanjih.

Golob je prav tako poudaril, da bo Slovenija še naprej odločno podpirala širitev EU na celotno območje Zahodnega Balkana, je na Twitterju sporočila slovenska vlada. Za albanskega premierja Edija Ramo in makedonskega premierja Dimitarja Kovačevskega je dejal, da sta izkazala potrpežljivost in vodstvo.

Na novico se je odzvala tudi zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je na Twitterju zapisala, da se za prebivalce Severne Makedonije in Albanije z začetkom pristopnih pogajanj piše novo poglavje, ter dodala, da bo Slovenija še naprej zagotavljala podporo in je pripravljena pomagati pri napredovanju pogajalskega procesa.

 "Severna Makedonija lahko računa na mojo polno podporo, tudi Albanija je trdo delala"

Po besedah predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela je bila pot do te točke dolga in polna izzivov. Kot je videl tudi iz prve roke, je bila razprava še posebej intenzivna v Severni Makedoniji, a je tudi tam parlament na koncu potrdil začetek pristopnih pogajanj.

"Makedonci, danes vaša država dela prvi ključni korak na poti pogajanj z Evropsko unijo. Kot sem dejal pred nekaj dnevi v Skopju, lahko Severna Makedonija računa na mojo polno podporo na tej poti," je zapisal v izjavi.

Tudi glede Albanije je poudaril, da je ta država trdo delala, da je uspešno izvedla potrebne reforme. "Danes je zgodovinski dan in čas za praznovanje tistega, kar je bilo doseženo. Obenem pa je tudi čas za pogled na prihodnje izzive z jasnim ciljem, tj. napredek na poti v EU brez odlašanja," je dejal Michel.

Dodal je, da je pred pogajalci v Skopju, Tirani in Bruslju težko delo. V prihodnjih mesecih bo to predstavljajo trden temelj za odprtje sklopov pogajalskih poglavij, je pojasnil predsednik Evropskega sveta.

Zahodni Balkan spada v EU 

Obenem se bo po njegovih besedah EU osredotočila na to, da bi širitvenemu procesu dala nov zagon, pri čemer je spomnil na junijsko zasedanje Evropskega sveta in vrh EU-Zahodni Balkan. Poudaril je, da bodo nadaljevali postopno povezovanje regije in Unije že med širitvenim procesom.

"Zahodni Balkan spada v EU in zagotoviti moramo, da se bo to zgodilo," je še poudaril Michel.

Severna Makedonija in Albanija sta danes po letih čakanja s prvima medvladnima konferencama vendarle začeli pristopna pogajanja z EU. Že danes se bo v Bruslju začel tudi pregled pravnega reda EU, v okviru katerega bodo Evropska komisija in državi kandidatki ugotavljale, v kolikšni meri je njuna zakonodaja že skladna z evropskim pravnim redom.

Erdogan
Novice Erdogan grozi Finski in Švedski: Vidimo, da še nista izpolnili svojih obljub
Jerneja Jug Jerše
Novice Podnebna nevtralnost EU do leta 2050: "To je podoben mejnik kot pristanek človeka na Luni"
Izpusti CO2 predpisi
Avtomoto Palec gor: okoljski ministri EU za prepoved prodaje termičnih motorjev

Ne spreglejte