Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 6. 2022,
10.22

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12

29

Natisni članek

Evropska unija dizel Bencinski motor okoljska pravičnost Uroš Brežan

Sreda, 29. 6. 2022, 10.22

1 leto, 9 mesecev

Palec gor: okoljski ministri EU za prepoved prodaje termičnih motorjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12

29

Izpusti CO2 predpisi | Foto Reuters

Foto: Reuters

Okoljski ministri EU, med njimi slovenski Uroš Brežan, so na svetu za okolje v torek med drugim podprli načrt za konec prodaje vozil z motorjem na notranje izgorevanje od leta 2035. Dogovorili so se tudi o splošnih pristopih za vse druge zakonodajne akte v okviru svežnja Pripravljeni na 55, ki jih obravnava svet.

Kot so zapisali pri STA, so se pri ogljičnih standardih za vozila ministri zavzeli za stoodstotno zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida pri novih osebnih avtomobilih in lahkih gospodarskih vozilih od leta 2035. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP bi to dejansko pomenilo prepoved prodaje novih bencinskih in dizelskih avtomobilov ter lahkih gospodarskih vozil ter popoln prehod na električna vozila v EU od omenjenega leta.

Veljati bo začelo tudi "Ferrarijevo dopolnilo"

V svetu so po torkovi seji zapisali, da bo Evropska komisija leta 2026 pregledala napredek, narejen na poti k stoodstotnemu zmanjšanju izpustov teh vozil, ter po potrebi prilagodila zastavljene cilje glede na tehnološki napredek ter socialno vzdržen prehod na ničelne izpuste.

Na željo Nemčije in Italije so se ministri dogovorili za tudi možnost, da se v prihodnje v načrte vključi možnost uporabe tehnologij, kot so sintetična goriva ali priključni hibridi, dodaja AFP. Nenazadnje pa so dovolili tudi petletno podaljšanje izjeme od ciljev na področju zmanjšanja izpustov ogljikovega dioksida za t. i. nišne proizvajalce, ki na ceste pošljejo manj kot deset tisoč vozil na leto. Gre za t. i. Ferrarijevo dopolnilo, ki bo šlo na roko zlasti luksuznim znamkam, pojasnjuje AFP.

Ferrari in drugi proizvajalci superšportnih avtov bodo avte z motorji na notranje izgorevanje očitno lahko prodajali še pet let dlje kot drugi. | Foto: Ferrari in drugi proizvajalci superšportnih avtov bodo avte z motorji na notranje izgorevanje očitno lahko prodajali še pet let dlje kot drugi.

Še zaostrili so zahteve do leta 2030

Med drugim so ministri tudi zvišali cilje zmanjšanja izpustov ogljikovega dioksida pri novih avtomobilih in kombijih do leta 2030 na 55 odstotkov – do zdaj je za lahka gospodarska vozila veljal cilj 50-odstotnega zmanjšanja. Svet se je zavzel za to, da bodo vozniki lahko polnili svoja vozila po vseh državah članicah z gradnjo ustrezne infrastrukture alternativnih pogonskih goriv.

Ministri so v torek v okviru obravnave zakonodajnih aktov svežnja Pripravljeni na 55 podprli tudi nov steber trgovanja z emisijami (ETS) za cestni promet in stavbe ter za pomorski promet. Okrepljeno bo tudi delovanje že obstoječega sistema ETS, vključno z ETS za letalski promet.

Predlog EU podprl tudi slovenski okoljski minister

"Prav tako menim, da je treba na zakonodajni paket gledati kot na celoto, kot to izhaja iz kompromisnih rešitev pri doseganju končnega dogovora. V pogajanjih nam je uspelo, da je Slovenija postala upravičenka do sredstev v višini iz Sklada za modernizacijo. Približno 300 milijonov evrov bo predvidoma na voljo za modernizacijo energetskega sistema," je povedal minister Uroš Brežan.

Na podlagi torkovega dogovora se bodo lahko začela pogajanja z Evropskim parlamentom.

Skupaj z drugimi okoljski ministri EU je predlog podprl tudi slovenski minister Uroš Brežan. | Foto: STA , Skupaj z drugimi okoljski ministri EU je predlog podprl tudi slovenski minister Uroš Brežan. Foto: STA ,

Ne spreglejte