SiolNET. Novice Svet
0,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Generalni sekretar ZN: Čas je, da se ta pekel na zemlji konča

0,45

termometer

Antonio Guterres
Foto: Reuters

Generalni sekretar Antonio Guterres je danes pozval k takojšnji uveljavitvi resolucije o prekinitvi ognja v Siriji, ki jo je v soboto sprejel Varnostni svet Združenih narodov. Iz uporniške Vzhodne Gute, ki je od 18. februarja tarča silovitega obstreljevanja režimskih sil, poročajo o novih napadih, tudi kemičnem.

"Pričakujem, da bo ta resolucija takoj uveljavljena /.../, saj bo to omogočilo takojšnjo humanitarno oskrbo," je danes dejal Guterres. Poudaril je, da bodo s tem olajšali trpljenje sirskega ljudstva. "Resolucije varnostnega sveta nimajo smisla, če se jih ne upošteva," je poudaril in dodal, da so ZN pripravljeni storiti, kar morajo. "Predvsem Vzhodna Guta ne more več čakati. Čas je, da se ta pekel na zemlji konča," je dejal.

VS ZN v resoluciji zahteva prekinitev ognja "brez odlašanja" po vsej Siriji, da bi omogočili "varno, nemoteno in stalno" dostavo pomoči ter evakuacijo bolnih in ranjenih.

V dobrem tednu več kot 500 žrtev

Kljub prekinitvi ognja je bilo danes v Vzhodni Guti v napadih režimskih sil ubitih najmanj deset civilistov, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. "Devet članov iste družine je bilo po polnoči ubitih v letalskih napadih na Dumo," so zapisali. Člani družine so umrli v zgradbi, ki se je porušila v napadih. V silovitem obstreljevanju Gute je bilo od 18. februarja, ko so se zadnji napadi začeli, ubitih več kot 500 civilistov, od tega okoli 130 otrok.

Sirskemu režimu očitajo napad s kemičnim orožjem

Aktivisti in opozicija sirskemu režimu očitajo tudi napad s kemičnim orožjem na Vzhodno Guto. V nedeljskem napadu s klorom na kraj Al Šafunija v Guti je po navedbah lokalnih zdravstvenih oblasti umrl otrok, poškodovanih pa je bilo še 18 drugih ljudi. Ti naj bi imeli simptome, značilne za ljudi, ki vdihavajo klor. Observatorij medtem poroča, da se je v nekem napadu en otrok zastrupil, 14 ljudi pa je imelo po napadu težave z dihanjem. Observatorij še ni potrdil, da je šlo za napad s klorom.

Sirija Foto: Reuters

Napadli še zadnji predel pod vodstvom IS

Mednarodna koalicija pod vodstvom ZDA je v nedeljo napadla še zadnji predel pod nadzorom skrajne skupine Islamska država na vzhodu Sirije, pri čemer je umrlo najmanj 25 civilistov, med njimi sedem otrok, je sporočil observatorij. Šlo je za napade na vas Al Šafah in okoliška puščavska območja, zadnji predel pod nadzorom IS v provinci Deir Ezor. Vas leži v bližini nekdanje utrdbe IS Albu Kamal v bližini meje z Irakom.

Iz koalicije so sporočili, da v nedeljo v Siriji niso izvedli nobenega napada. Zagotovili so še, da storijo vse za čim manjše število žrtev med civilisti.

Februarja je sicer v napadih mednarodne koalicije na ta zadnji predel IS v vzhodni Siriji umrlo najmanj 82 ljudi, pri katerih je večinoma šlo za bližnje borcev IS, je v četrtek sporočil observatorij. Islamska država zdaj po navedbah observatorija v Siriji nadzira samo še tri odstotke ozemlja.

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • bog1953 / 26.02.2018. ob 13:54 +1 - 1

    In vso to zgago na bližnjem vzhodu so povzročile ZDA in Velika Britanija z lažnim izgovorom o kemičnem orožju in napadu na Irak. Del odgovornosti je tudi naš, saj smo se takrat pridružili koaliciji za napad.

    +1 - 1
delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin