Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 2. 2016,
11.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Grčija Avstrija migranti begunci

Petek, 26. 2. 2016, 11.58

8 let

Generalni sekretar ZN balkanskim državam: Ne zapirajte meja!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je države ob balkanski poti pozval, naj ne zapirajo meja. Slovenija in Hrvaška sta sicer danes sporočili, da bosta sprejeli le še 580 migrantov na dan.

Generalni direktorji policij držav na balkanski migrantski poti so se 18. februarja v Zagrebu "ob upoštevanju avstrijskih kvot in izkušenj glede zavračanj dogovorili za določene številčne omejitve na dan – za tranzit okvirno 580 migrantov na dan," so danes povedali na Generalni policijski upravi. Avstrija je sicer že prejšnji teden napovedala, da bo čez mejo spuščala največ 3.200 migrantov in 80 prosilcev za azil na dan.

Ban Ki Moon države pozval, naj ne zapirajo meja Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon pa je izrazil zaskrbljenost zaradi vse ostrejšega mejnega nadzora na balkanski migrantski poti in zatrdil, da so ti ukrepi v nasprotju z mednarodno konvencijo o beguncih. Obenem je države ob balkanski poti pozval, naj ne zapirajo meja.

Ukrepi na mejah niso v skladu z ženevsko konvencijo o beguncih Ukrepi na mejah Avstrije, Slovenije, Hrvaške, Srbije in Makedonije niso v skladu z ženevsko konvencijo o beguncih, ker onemogočajo individualno presojo o begunskem statusu in individualno potrebo po zaščiti, je povedal Banov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric.

Težke razmere v Grčiji Tok migrantov, ki iz Turčije prihajajo v Grčijo, se nadaljuje. Po besedah Dujarrica omejitve na mejah na balkanski poti "povzročajo težke razmere" v Grčiji. Ban se po njegovih besedah zaveda pritiskov, s katerimi se zaradi migrantske krize soočajo številne evropske države.

Grki dali košarico avstrijski ministrici Grčija je zavrnila prošnjo za obisk avstrijske notranje ministrice Johanne Mikl-Leitner ter s tem korakom dodatno prilila olje na ogenj v odnosih med državama. Ti so se namreč zaostrili v tem tednu, ko Dunaj na srečanje zunanjih in notranjih ministrov držav na balkanske poti o migracijah ni povabil Aten.

Na grškem zunanjem ministrstvu so potrdili, da so zavrnili prošnjo avstrijske notranje ministrice za obisk begunskega taborišča v Grčiji. To se je zgodilo dan potem, ko je Grčija v četrtek na pogovor poklicala svojega veleposlanika na Dunaju zaradi omenjenega sredinega ministrskega srečanja na Dunaju, na katerega Grčija ni bila vabljena.

Avstrija je večkrat obtožila Grčijo, da je neuspešna pri nadzoru zunanje meje EU, ker je dovolila prehod meje tako velikemu številu migrantov.

Množice prebežnikov želijo nadaljevati pot po balkanski poti Na grško-makedonski mejo še naprej prihajajo množice prebežnikov, ki želijo nadaljevati pot po balkanski poti v Evropo. Po podatkih humanitarnih organizacij v kraju Idomeni in okolici čaka več kot 4000 državljanov Sirije, Afganistana, Pakistana in Maroka. Grške oblasti pa so napovedale omejitev pritoka migrantov v celinsko Grčijo.

Zaostrena azilna zakonodaja še skozi zgornji dom nemškega parlamenta Ukrepe, ki zaostrujejo pravila za pridobitev azila v Nemčiji, je danes sprejel še zgornji dom parlamenta v Berlinu, potem ko je to v četrtek storil spodnji dom. Bundestag je poleg azilnega paketa, ki pospešuje obravnavo prošenj za azil, prinaša odlog združitve nekaterih prebežnikov s svojci ter otežuje preprečitev izgona na podlagi zdravstvenih razlogov, sprejel tudi ločen ukrep, ki olajšuje izgon tujcev, ki so zagrešili kazniva dejanja.

Skoraj vsak osmi begunec, ki je lani prispel v Nemčijo, je po registraciji izginil, je sicer danes poročal nemški časnik Süddeutsche Zeitung, ki navaja podatke notranjega ministrstva. To pomeni več kot 130.000 ljudi.

Ne spreglejte