Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 7. 2012,
12.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ZDA kriza

Ponedeljek, 30. 7. 2012, 12.46

8 let

Geithner in Schäuble poudarila pomen izvajanja reform

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriški finančni minister Timothy Geithner in njegov nemški kolega Wolfgang Schäuble sta se zavzela za izvajanje reform za stabilizacijo evrskega območja, ki so bile dogovorjene.

Finančna ministra sta se na nemškem otoku Sylt v Severnem morju dogovorila za nadaljnje usklajevanje prizadevanj za rešitev globalne in evropske finančne krize. Po dobri uri pogovorov v kraju, kjer letuje nemški finančni minister, sta se zavzela, da mora politika "uresničiti vse reformne korake, ki so potrebni za pomiritev finančne krize in krize zaupanja". Podprla sta tudi zadnje napovedi "odločevalcev v EU", da je treba sprejeti vse potrebne ukrepe za zaščito evra.

Ministra sta napovedala, da bosta ZDA in Nemčija skupaj z drugimi partnerskimi državami do jeseni pripravili "politično agendo za nadaljnjo stabilizacijo nacionalnih gospodarstev v svetu in Evropi". Oba sta izrazila prepričanje, da bodo reformna prizadevanja članic evrskega območja obrodila sadove. Prepričana sta, da bo le "nadaljnje mednarodno sodelovanje in usklajevanje zagotovilo vzdržne javne finance, zmanjšalo makroekonomska neravnovesja v svetu in obnovilo gospodarsko rast".

Pohvalila četverico, ki je dobila pomoč Pohvalila sta napredek praktično vseh držav območja evra, ki so zaprosile za pomoč. Pohvalila sta Irsko, ki je prejšnji teden uspešno prodala dolgoročne obveznice. Tudi Portugalska beleži "vztrajen napredek" pri izpolnjevanju obljub glede varčevalnih ukrepov. Pohvalila sta še Španijo in Italijo za njuna "znatna prizadevanja pri daljnosežnih fiskalnih in strukturnih reformah".

Geithner se bo v Frankfurtu sestal tudi s prvim človekom Evropske centralne banke (ECB) Mariom Draghijem. Izjave za javnost po srečanju niso predvidene. V ospredju njunih pogovorov na bi bili predvsem ukrepi, ki jih je Draghi napovedal za odločno zaščito območja evra, predvsem vključitev ECB v kupovanje državnih dolžniških vrednostnih papirjev, kar naj bi ECB predstavila še ta teden.

'Težave v evroobmočju škodijo ZDA' Geithner je minuli teden pred odborom za finance predstavniškega doma kongresa dejal, da recesija v območju evra škoduje gospodarski rasti po vsem svetu, tudi v ZDA. Gospodarska rast največjega gospodarstva na svetu se upočasnjuje. Poleg tega imajo ZDA velike težave z javnimi financami. Pritisk na območje evra se medtem stopnjuje, pa ne le na ranljive države članice, kot sta Španija in Italija, temveč tudi na najmočnejše.

Bonitetna agencija Moody's je pred dnevi spremenila obete za oceno dolgoročnega dolga začasnega sklada za zaščito evra (EFSF) iz stabilnih v negativne. Bonitetna ocena EFSF, ki je trenutno najvišja, torej AAA, bi se tako lahko v prihodnje znižala. Še pred tem pa je bonitetna hiša znižala obete za oceno dolgoročnega dolga Nemčije, Nizozemske in Luksemburga.

Ne spreglejte