Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 6. 2011,
12.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Moamer Gadafi Libija Rusija

Torek, 7. 6. 2011, 12.26

8 let

Gadafi zagotavlja, da se ne bo nikoli predal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Libijski voditelj Moamer Gadafi je v sporočilu, ki ga je predvajala libijska državna televizija, zatrdil, da se kljub napadom Natovih sil ne bo nikoli predal.

"Kljub bombardiranju se ne bomo nikoli uklonili," je v predvajanem zvočnem posnetku dejal Gadafi. "Še vedno se upiram" "Sem v bližini bombardiranja, vendar se še vedno upiram," je še dejal libijski voditelj, ki je Libijcem položil na srce, naj se ne bojijo, saj jih tuje sile nikdar ne bodo mogle poraziti. Središče Tripolija so le nekaj minut po objavi zvočnega posnetka pretresle nove eksplozije. Tripoli je sicer že od jutra tarča zračnih napadov Natovih sil, najbolj silovitih od 31. marca, ko je Nato prevzel vodenje vojaške operacije proti Gadafijevemu režimu.

Eksplozije so čutili tudi tuji dopisniki

Prva eksplozija je v libijski prestolnici odjeknila malo pred deveto uro po lokalnem času, nato so ji v enem izmed redkih nizov napadov podnevi sledile še tri. Eksplozije so občutili tudi v hotelu, kjer so nastanjeni tuji dopisniki.

Letala naj bi zadela poslopje nacionalne televizije Kompleks stavb, ki vključuje Gadafijevo rezidenco, je bil že večkrat tarča letalskih napadov zveze Nato. V ponedeljek so letala obstreljevala komunikacijsko omrežje libijskega režima, pri čemer so po navedbah oblasti zadela poslopje nacionalne televizije in sedež vojaške obveščevalne službe.

Bo odposlancu Kremlja uspelo olajšati dialog? V glavno mesto upornikov na vzhodu države je medtem kot prvi visoki ruski predstavnik več kot tri mesece po začetku upora proti režimu prispel posebni odposlanec Kremlja za Afriko Mihail Margelov. Kot je dejal ob prihodu, je tja prišel z namenom "olajšati dialog med obema taboroma". Pojasnil je, da bo v sredo v Kairu, "kasneje pa bi bil pripravljen obiskati Tripoli".

"Gadafi odidi!" "Rusija je v edinstvenem položaju, saj ima še vedno veleposlaništvo v Tripoliju, danes pa se je prišla srečat z uporniki," je še dejal. Srečal se je z vodjo libijskega nacionalnega prehodnega sveta Mustafo Abdulom Džalilom, drugim možem upornikov Mahmudom Džibrilom in obrambnim ministrom Omarjem El Haririjem.

Uporniki so dejali, da so pripravljeni "že jutri" sprejeti rusko pomoč, da pa niso pripravljeni začeti nobenih pogajanj, dokler Gadafi ne odstopi. "Vse, kar lahko sporočimo Gadafiju je, odidi!," je dejal tiskovni predstavnik upornikov.

Medvedjev je pozval Gadafija k odstopu Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je pozval Gadafija k odstopu, obenem pa kritiziral vojaško operacijo zveze Nato, saj naj bi zavezništvo po njegovem mnenju prekoračilo mandat Združenih narodov. Med glasovanjem o resoluciji, ki je omogočila napade na Libijo, se je Rusija vzdržala.

Lavrov: Rusija ne želi prevzeti posredniške vloge v Libiji Rusija ne želi prevzeti vloge glavnega posrednika v konfliktu v Libiji, je v Oslu poudaril ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

"Ne želimo prevzeti vodilne vloge pri posredovanju v Libiji. Že večkrat smo poudarili, da ima glavno vlogo Afriška unija," je dejal Lavrov novinarjem med obiskom v Oslu. Kot je dodal, želi Rusija, tudi z obiskom posebnega odposlanca v Bengaziju, "ustvariti čimbolj ugodne pogoje za dogovor med stranema pod vodstvom Afriške unije".

Libijski minister za delo dal slovo Gadafijevemu režimu

Medtem pa je libijski minister za delo Al Amin Manfur na letnem zasedanju Mednarodne organizacije za delo (ILO) v Ženevi napovedal odstop s položaja ministra pod Gadafijevim režimom. To so danes potrdili pri libijski misiji v Združenih narodih.

"Želim iskreno povedati, da odslej nisem več na strani režima in bi želel izraziti podporo in simpatije revoluciji in revolucionarjem," je izjavil Manfur. Obenem je zagotovil svojo podporo libijskemu nacionalnemu prehodnemu svetu in libijskemu narodu s ciljem oblikovati prihodnost za Libijo in demokratično državo.

Odstopilo je že več ministrov

Že konec februarja je s položaja odstopilo več libijskih ministrov in diplomatov, med njimi celotna libijska misija pri Združenih narodih v Ženevi in pri Arabski ligi ter libijski veleposlaniki v Franciji in na Portugalskem ter pri Organizaciji ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco).

Ne spreglejte