Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 10. 2012,
8.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

orkan nevihta

Sobota, 27. 10. 2012, 8.40

8 let

Frankenstorm se bliža vzhodni obali ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Orkan Sandy po pustošenju na Karibih, kjer je zaradi njega umrlo 41 ljudi, zdaj počasi napreduje proti vzhodni obali ZDA in grozi, da bo ena najhujših neviht v zadnjih desetletjih.

Nevihto, ki se je pojavila pozno v sezoni, nekateri imenujejo kar "Frankenstorm", saj v sebi združuje tako elemente tropskega ciklona kot snežne nevihte. Napovedi vremenoslovcev razkrivajo, da ima Sandy vse možnosti, da vsi ti elementi sovpadejo in ustvarijo gromozansko in potencialno katastrofalno "supernevihto". Guvernerji zveznih držav na vzhodni obali Združenih držav so zato že v petek razglasili izredno stanje in prebivalce pozvali, naj si naredijo zalogo hrane, vode in baterij, če bi se nevihta res razvila tako, kot je napovedano. Ameriška mornarica je vsem ladjam, tudi jedrski letalonosilki v okolici, ukazala, naj izpljujejo na odprto morje in se izognejo bližajoči se nevihti. "Pričakujemo izredno veliko nevihto," je povedal Louis Uccellini, direktor nacionalnega oceanografskega in podnebnega središča, in opozoril, da bi Sandy lahko prekrila celotno vzhodno tretjino ZDA. Nevihta je sicer svojo moč pokazala že na karibskem otočju, kjer je zahtevala 41 življenj. Po trenutnih napovedih bi nevihta lahko dosegla Severno Karolino in južni predel območja Nove Anglije v ponedeljek ali torek. Nevihta bi lahko povzročila velike izpade energije, poplave in celo zanesla sneg daleč v notranjost države, celo do Zahodne Virginije. Po vsej verjetnosti bo oviran tudi zračni promet na celotnem območju vzhodne obale ZDA.

Nevihta, ki se je pojavila v zadnjih dneh pred predsedniškimi volitvami, predstavlja izziv tudi za oba kandidata, republikanca Mitta Romneyja in demokrata Baracka Obamo. Prvi je že odpovedal za nedeljo načrtovani shod v Virginiji. Obama je oznanil, da je pot na isto lokacijo odpovedal tudi njegov podpredsedniški kandidat Joe Biden. Na milijone Američanov že uveljavlja pravico do predčasnega glasovanja, pristojni pa so povedali, da imajo več rezervnih scenarijev, s katerimi bodo zagotovili, da volitve, tudi če Sandy povzroči izpad električne energije, ne bodo ogrožene.

Newyorške oblasti že razmišljajo, ali bi med nevihto ustavile največji transportni sistem v državi, saj se bojijo, da bi bila zaradi poplav in močnih vetrov ogrožena sistema avtobusnih prevozov in podzemne železnice. Številni vremenoslovci opozarjajo, da bi utegnila biti nevihta Sandy še veliko bolj uničevalna od orkana Irene, ki je ob lanskem pustošenju povzročil za več milijard dolarjev škode.

Ne spreglejte