Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 11. 2018,
13.23

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

6

Natisni članek

bencin protesti Francija solzivec

Sobota, 24. 11. 2018, 13.23

5 let, 5 mesecev

Pariz: Protesti proti visokim cenam bencina, policija uporabila tudi solzivec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

6

Protesti v Franciji | Policisti so proti demonstrantom uporabili tudi vodni top. | Foto Reuters

Policisti so proti demonstrantom uporabili tudi vodni top.

Foto: Reuters

V Franciji protestniki že več dni zaradi visokih cen bencina blokirajo številne cestne povezave po državi. Danes se je protestov po navedbah francoske vlade zbralo okoli 81.000 ljudi, kar je približno tretjina udeležbe iz minulega tedna. Izbruhnilo je več spopadov med protestniki in policijo, ki je proti demonstrantom uporabila tudi solzivec in vodni top.

Načelnik francoske policije Michel Delpuech je napovedal, da so v mestu vzpostavili številna varnostna območja, kjer protesti ne bodo dovoljeni. V francoskem glavnem mestu pričakujejo na tisoče protestnikov. Shode bo spremljajo približno tri tisoč policistov.

Protest zaradi visokih cen goriva v Franciji
Novice Množični protesti v Franciji zahtevali smrtno žrtev

Policisti so morali večkrat uporabiti solzivec

Danes zjutraj se je na Elizejskih poljanah zbralo več tisoč protestnikov, ki so zahtevali odstop francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Demonstranti so se spopadli tudi z varnostnimi silami, ki so jim preprečili nadaljevanje pohoda proti Trgu sloge.

Ker so se protestniki poskušali prebiti do predsedniške palače, so morali policisti večkrat uporabiti solzivec. | Foto: Reuters Ker so se protestniki poskušali prebiti do predsedniške palače, so morali policisti večkrat uporabiti solzivec. Foto: Reuters

Oblasti so namreč zaradi bližine predsedniške palače na tem območju prepovedale demonstracije. Protestniki pa naj bi to varnostno območje kljub temu večkrat poskušali prebiti. Policija jim je to preprečila, pri tem so morali policisti uporabiti solzivec in vodni top. Današnje incidente je policija sicer pripisala "prisotnosti članov skrajnih desničarjev, ki so nadlegovali varnostne sile".

gorivo OMV
Novice Pariz želi z ukrepi za revne ustaviti proteste zaradi višje cene goriv

Protestnik prestrašil obiskovalce nakupovalnega središča

Neenotno gibanje rumenih jopičev, ki se je poimenovalo po varnostnih jopičih v vozilih, protestov sicer ni ustrezno prijavilo, zaradi česar ni natančno znano, kje in kdaj se bodo protestniki zbirali. Na družbenem omrežju Facebook je udeležbo na protestu na Trgu sloge potrdilo več kot 35 tisoč ljudi.

Protestniki protestirajo proti visokim cenam bencina in zahtevajo odstop francoskega predsednika Emmanuela Macrona. | Foto: Reuters Protestniki protestirajo proti visokim cenam bencina in zahtevajo odstop francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Foto: Reuters

V mestu Angers na zahodu države je v petek zvečer eden od pripadnikov gibanja sprožil obsežno policijsko akcijo, ko se je pojavil v avtopralnici v okviru nakupovalnega središča z eksplozivom okoli vratu. Po večurnih pogajanjih s policijo se je predal in pojasnil, da je s svojo akcijo želel doseči, da bi predstavnike rumenih jopičev sprejel francoski predsednik.

Po podatkih francoskega notranjega ministrstva so danes v Franciji zaradi protestov aretirali 35 ljudi, od tega 18 v Parizu. Osem ljudi je bilo ranjenih, med njimi dva policista. Minulo soboto je bilo število ranjenih 106.

Ne spreglejte