SiolNET. Novice Svet
3,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Francoski župani za odstranitev (slovenskih) medvedov s Pirenejev

3,75

termometer

rjavi medved
Na francoski strani Pirenejev zahtevajo, da pristojni odstrelijo vse medvede. Foto: Getty Images

Okoli sto županov in drugih predstavnikov lokalnih oblasti iz mest na francoski strani Pirenejev je na današnjih protestih zahtevalo odstranitev vseh medvedov. Trdijo, da je ponovna naselitev teh zveri – med njimi tudi dveh medvedov iz Slovenije – ogrozila preživetje tamkajšnjih pastirjev. "Tu ni več prostora za medvede," je dejal eden od udeležencev protesta.

Pastirji in kmetje z omenjenega območja so v sporu z vlado, odkar je ta lani oktobra iz Slovenije pripeljala še dva medveda. Na območju Pirenejev so sicer začeli ponovno naseljevati medvede pred približno 20 leti, ko je ta zver zaradi lova skoraj izginila. Trenutno v gorovju, ki razmejuje Francijo in Španijo, živi okoli 50 medvedov, največ jih je v regiji Ariege.

Pokol ovac, Jurišče pri Pivki Novice Čez noč ostal brez dveh tretjin ovčje črede #foto #video

Napadi medvedov na črede ovac so se povečali

Okoljevarstveniki trdijo, da so živali ključnega pomena pri ohranjanju krhkega ekosistema. Lokalni kmetje pa medtem poročajo o številnih napadih na njihove črede, vladne kompenzacije pa po njihovih besedah ne pokrijejo hude finančne izgube. Glede na podatke oblasti so kmetje letos vložili že 214 odškodninskih vlog, lani v enakem obdobju so jih zabeležili 167. Ubitih je bilo 640 ovac, večina jih je poginila, ko so v begu pred medvedi padle v prepade.

Kmete je med drugim razjezil predlog francoske vlade, naj ponoči zapirajo svoje črede, saj bo to po njihovi oceni uničilo tradicijo poletnih paš na planinah. Oblasti so sicer povišale odškodnino za ubite živali in obljubile, da bodo zaustavile nadaljnjo uvajanje teh zveri na območju, razen v primeru, če bo katerega od medvedov ubil lovec.

Volk Novice Pri Kočevju trop volkov pokončal najmanj 20 ovac #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin