Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
4. 4. 2016,
12.34

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,68

6

Natisni članek

hijab Teheran Air France

Ponedeljek, 4. 4. 2016, 12.34

6 let, 7 mesecev

Francoske stevardese so odločne: Nihče nas ne bo silil, da pokrivamo svoje glave!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,68

6

Ne bomo letele v Teheran, so sporočile svojemu delodajalcu, francoski nacionalni letalski družbi Air France, ki bo 17. aprila ponovno začela leteti v iransko prestolnico.

 

V navodilih, ki so jih prejele stevardese, razpisane za polete v Teheran, je bilo namreč zapisano, da morajo pokriti svoje glave, takoj ko zapustijo letalo po pristanku na mednarodnem letališču Imam Khomeini (IKA) okrog 35 kilometrov jugozahodno od iranskega glavnega mesta.

Sindikati: Ne moremo soditi, a smo odločno proti temu, da so naglavna pokrivala obvezna!

Sindikati letalskega osebja so podprli njihova stališča in ob tem dodali, da poletov v Teheran ne bi smeli dodeljevati vsem ženskam, temveč le tistim, ki bi v to prostovoljno privolile. "Ni naša vloga, da sodimo o nošenju naglavnih šalov ali rut v Iranu, a smo proti temu, da je to obvezno," je povedala voditeljica francoskega sindikata letalskega osebja UNAC Flore Arrighi, ki podobno kot večina Francozinj meni, da je takšna obveznost napad na dostojanstvo žensk. "Vse naše zaposlene imajo neodtujljivo pravico do osebnih svobod."

V drugem francoskem sindikatu letalskega osebja SNPNC sicer ne nasprotujejo nošenju naglavnih pokrival na iranskem ozemlju zunaj delovnega časa, a so ostro proti kakršnihkoli posebnosti glede delovne uniforme, tudi kadar gre za polete v Iran ali iz njega.

Eden od sindikatov je svojo pritožbo naslovil tudi na francosko ministrico za družino, mladino in ženske pravice Laurence Rossignol, ki je pred kratkim dejala, da so ženske, ki v imenu islama nosijo pokrivala, kot temnopolti ljudje, ki podpirajo suženjstvo.

Air France znova v Iran po osmih letih

Air France bo ob otoplitvi odnosov med Iranom in Zahodom zaradi dogovora o iranskem jedrskem programu sredi meseca po osemletni prekinitvi ponovno začel povezovati francosko in iransko glavno mesto. Sprva bodo med Parizom in Teheranom leteli trikrat tedensko in se tako pridružili še nekaterim evropskim letalskim prevoznikom, kot so Alitalia, Lufthansa in Turkish Airways, ki že dalj časa vzdržuje letalske povezave med Evropo in Iranom.

Francoska ministrica za družino, mladino in ženske pravice Laurence Rossignol je pred kratkim dejala, da so ženske, ki v imenu islama nosijo pokrivala, kot temnopolti ljudje, ki podpirajo suženjstvo. | Foto: Francoska ministrica za družino, mladino in ženske pravice Laurence Rossignol je pred kratkim dejala, da so ženske, ki v imenu islama nosijo pokrivala, kot temnopolti ljudje, ki podpirajo suženjstvo.

Air France: Vsi zaposleni morajo spoštovati pravila države, kjer so, tudi v Iranu!

Ob nedavni odpravi sankcij Iranu so evropske države zaznale obetavne gospodarske priložnosti v državi, ki šteje 78 milijonov razmeroma mladih prebivalcev. Temu povečanemu zanimanju se je prilagodil tudi francoski letalski prevoznik, ki znova odpira povezave z Iranom. "Strpnost in spoštovanje običajev držav, kamor letimo, sta del vrednot naše družbe," so na nezadovoljstvo njihovih stevardes odgovorili v uradni izjavi.

V Franciji so leta 1905 sprejeli zakon o doslednem ločevanju države in Cerkve, v Iranu pa je islamska revolucija leta 1979 med drugim prinesla zakon, ki od žensk pod grožnjo ostrih kazni zahteva pokrivanje glave. V Franciji so naglavna pokrivala prepovedana v državnih šolah in ustanovah, islamska pokrivala, ki zakrivajo ves obraz, pa so v Franciji prepovedana tudi v javnosti.

Air France: Omejitev osebnih svobod dopustna, če naloga to upravičuje

Pri francoski nacionalni letalski družbi so še spomnili, da francoska zakonodaja dopušča omejitev osebnih svobod, če to opravičuje značaj naloge, ki jo je treba izpolniti.

Stevardesam družbe Air France, ki v službi sicer lahko izbirajo med uniformo s krilom ali s hlačami, so med drugim naročili, da pri poletih v Iran in iz njega nosijo dolgo jakno in hlače, še poroča britanski The Telegraph.

Ne spreglejte