SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Foto: Benetke pod vodo, kaos tudi na Hrvaškem

1

termometer

Več kot polovica Benetk je pod vodo, potem ko je to slovito mesto na vodi na severu Italije ponoči prizadelo rekordno visoko plimovanje.

Gladina vode je v Benetkah ponoči narasla na več kot 140 centimetrov in naj bi po navedbah oblasti nad kritičnimi 110 centimetri ostala vsaj še ves dan. Gre za najvišje plimovanje v skoraj dveh letih. Poplave v Benetkah se začnejo, ko voda preseže omenjeno mejo 110 centimetrov. Ko gladina doseže 140 centimetrov, je pod vodo 58 odstotkov mesta. Danes je tako med drugim poplavljen Markov trg, kjer je gladina vode visoka okoli 60 centimetrov.

Najhuje je sicer prizadet kraj Chioggia na južnem robu Beneškega zaliva, kjer je voda narasla na kar 164 centimetrov, kar je tretja najvišja raven od leta 1966. Benetke so sicer 4. novembra 1966 doživele najhujšo poplavo, ko je gladina vode v mestu dosegla 1,94 metra.

Poplave tudi na Hrvaškem Na Hrvaškem so morali ponoči zaradi silovitega, občasno orkanskega juga s hitrostmi celo nad 120 kilometrov na uro prekiniti več trajektnih povezav na območju Splita - med drugim do otokov Brač in Vis ter med Mljetom in Pelješcem. Na Pelješcu je t. i. ciklon Ladislav povzročil veliko gmotno škodo. Visoki valovi so tudi zalili dele Splita.

Na Reki je voda prodrla do središča mesta in med drugim zalila glavno tržnico. Tudi v več krajih na območju Pulja je narasla gladina morja povzročala številne težave, morje je poplavljalo tudi na območju Zadra. Zaradi močnega deževja in vetra je otežen promet na območju Reke in v Gorskem kotarju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin