Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 9. 2012,
7.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Evropski parlament

Torek, 11. 9. 2012, 7.29

8 let

Evropski poslanci danes o zunanji politiki in proračunu EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Danes bodo evropski poslanci razpravljali predvsem o zunanji politiki EU, nekaj besed pa bodo namenili tudi proračunu.

Prvo popočitniško plenarno zasedanje Evropskega parlamenta bo danes postreglo z razpravo o zunanji politiki EU, v kateri se bodo kresala mnenja poslancev ter visoke zunanjepolitične predstavnice unije Catherine Ashton. Na dnevnem redu sta še predvidoma živahna razprava o proračunu EU in glasovanje o novih pravilih glede energetske učinkovitosti.

Čeprav bo vrhunec tokratnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu sledilo v sredo, tudi današnji dan nikakor ne bo prazen. Evropski poslanci naj bi v razpravi o zunanji politiki unije, v kateri bo iz Slovenije predvidoma sodeloval Ivo Vajgl, od Ashtonove med drugim zahtevali "pravi strateški koncept". Debata bo sicer po pričakovanjih osredotočena na Sirijo in Rusijo, vključno s primerom Pussy Riot. Glasovanje o ločenih resolucijah o Siriji in Rusiji bo sledilo v četrtek.

Predsedstvo bo predstavilo stanje v pogajanjih o proračunu

Danes se obeta tudi živahna razprava o evropskem proračunu. Ciprsko predsedstvo bo namreč predstavilo stanje v pogajanjih o proračunu EU za leto 2013, ki pa je tesno povezan s prihodnjim večletnim proračunom za obdobje 2014-2020. Članice unije želijo povečanje plačil v proračunu za naslednje leto omejiti na 2,79 odstotka, povečanje obveznosti pa na 1,27 odstotka, medtem ko komisija predlaga 6,85-odstotno povečanje v plačilih in 2,05-odstotno povečanje v obveznostih. Prvi odzivi parlamenta na stališče članic so bili negativni.

Poleg tega bodo evropski poslanci danes dokončno potrdili nova pravila glede energetske učinkovitosti, ki določajo, da morajo energetska podjetja v obdobju 2014-2020 na leto prihraniti 1,5 odstotka letne količine energije, prodane končnim odjemalcem.

Ne spreglejte