SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evropski poslanci danes o zunanji politiki in proračunu EU

2

termometer

Danes bodo evropski poslanci razpravljali predvsem o zunanji politiki EU, nekaj besed pa bodo namenili tudi proračunu.

Prvo popočitniško plenarno zasedanje Evropskega parlamenta bo danes postreglo z razpravo o zunanji politiki EU, v kateri se bodo kresala mnenja poslancev ter visoke zunanjepolitične predstavnice unije Catherine Ashton. Na dnevnem redu sta še predvidoma živahna razprava o proračunu EU in glasovanje o novih pravilih glede energetske učinkovitosti.

Čeprav bo vrhunec tokratnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu sledilo v sredo, tudi današnji dan nikakor ne bo prazen. Evropski poslanci naj bi v razpravi o zunanji politiki unije, v kateri bo iz Slovenije predvidoma sodeloval Ivo Vajgl, od Ashtonove med drugim zahtevali "pravi strateški koncept". Debata bo sicer po pričakovanjih osredotočena na Sirijo in Rusijo, vključno s primerom Pussy Riot. Glasovanje o ločenih resolucijah o Siriji in Rusiji bo sledilo v četrtek.

Predsedstvo bo predstavilo stanje v pogajanjih o proračunu

Danes se obeta tudi živahna razprava o evropskem proračunu. Ciprsko predsedstvo bo namreč predstavilo stanje v pogajanjih o proračunu EU za leto 2013, ki pa je tesno povezan s prihodnjim večletnim proračunom za obdobje 2014-2020. Članice unije želijo povečanje plačil v proračunu za naslednje leto omejiti na 2,79 odstotka, povečanje obveznosti pa na 1,27 odstotka, medtem ko komisija predlaga 6,85-odstotno povečanje v plačilih in 2,05-odstotno povečanje v obveznostih. Prvi odzivi parlamenta na stališče članic so bili negativni.

Poleg tega bodo evropski poslanci danes dokončno potrdili nova pravila glede energetske učinkovitosti, ki določajo, da morajo energetska podjetja v obdobju 2014-2020 na leto prihraniti 1,5 odstotka letne količine energije, prodane končnim odjemalcem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin