Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 6. 2018,
15.02

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Evropski parlament brexit Strasbourg

Sreda, 13. 6. 2018, 15.02

5 let, 10 mesecev

Evropski parlament potrdil svojo sestavo po brexitu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Evropski parlament | Foto Reuters

Foto: Reuters

Število evropskih poslancev se bo po brexitu zmanjšalo s 751 na 705, v letih 2019-2024 naj bi bilo torej 46 poslanskih sedežev manj kot sedaj. Tako predvideva poročilo o razdelitvi sedežev po brexitu, ki ga je danes v Strasbourgu z veliko večino potrdil Evropski parlament. Slovenija ostaja pri osmih sedežih.

Poročilo, za katero je danes glasovalo 566 poslancev, 94 jih je bilo proti, 31 pa vzdržanih, posebej poudarja, da bo nova sestava parlamenta začela veljati le v primeru, da bo Velika Britanija resnično zapustila Unijo. Sicer bo v veljavi ostala zdajšnja razporeditev, dokler postopek brexita pravno ne bo končan, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Theresa May
Novice Mayeva se je za las izognila porazu v parlamentu glede brexita

Po odhodu Britancev, predvidenem za 29. marec prihodnje leto, se bo v Evropskem parlamentu izpraznilo 73 sedežev. 46 sedežev bo ostalo v rezervi za nove članice, ki se bodo v prihodnosti pridružile uniji, oziroma za vseevropske volilne sezname, ki naj bi okrepili koncept evropskega državljanstva in evropski značaj volitev. Preostalih 27 sedežev naj bi si razdelilo 14 članic, ki so po ocenah zdaj preslabo zastopane glede na njihovo velikost.

Konec meseca potrditev nove sestave

Francija in Španija naj bi imeli po pet sedežev več, Nizozemska in Italija po tri več, Irska dva več, Romunija, Poljska, Švedska, Avstrija, Danska, Slovaška, Finska, Estonija in Hrvaška pa po enega poslanca več. Slovenija bo tako kot sedaj imela osem evroposlancev.

Novo sestavo Evropskega parlamenta po brexitu morajo formalno potrditi še države članice, in sicer naj bi to storili evropski voditelji na prihodnjem vrhu v Bruslju 28. in 29. junija.

DGold Coin thumb
Novice Kdo so Srbi, ki Slovencem s kriptovalutami obljubljajo bogastvo
Ne spreglejte