Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 10. 2014,
19.10

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Eulex Kosovo

Natisni članek

Četrtek, 30. 10. 2014, 19.10

1 leto, 7 mesecev

Evropska unija potrdila preiskave proti pripadnikom Eulexa na Kosovu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Evropska unija je v sredo zvečer potrdila, da proučuje očitke o korupciji med člani misije Eulex na Kosovu.

Medtem tožilka Eulexa Maria Bamieh trdi, da so jo suspendirali, ko je poročala o domnevni korupciji med svojimi kolegi. Vodstvo Eulexa teh očitkov in preiskave ne želi komentirati. Tristo tisoč evrov, da je pripomogel h končanju postopkov proti obtoženemu umora? Bamiehova po poročanju kosovskih medijev nekdanjemu kolegu iz Eulexa, italijanskemu sodniku Francescu Floritu, med drugim očita, da je prejel 300 tisoč evrov podkupnine v zameno, da je pripomogel h končanju postopkov proti kosovskemu državljanu, ki je bil obtožen umora. Končanje postopkov proti nekaterim vidnim obtoženim v zameno za podkupnino očita tudi glavni tožilki Eulexa Jaroslavi Novotni.

Florit in Novotnijeva naj bi bila vpletena v končanje postopkov proti nekdanjemu kosovskemu prometnemu ministru Fatmirju Limaju in nekdanjemu državnemu sekretarju na zdravstvenem ministrstvu Ilirju Tolaju. Oba sta bila obtožena korupcije.

Bamiehova zdaj trdi, da so jo suspendirali zaradi njenih preiskav Evropska unija je v sredo sporočila, da pozorno spremlja razvoj dogodkov na Kosovu in da se zaveda očitkov. Bamiehova zdaj trdi, da so jo suspendirali zaradi njenih preiskav. Poleg tega je za kosovski časnik Ekspress zatrdila, da jo Eulex napada in preganja.

Maja Kocijančič, tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton, je danes zatrdila, da je Eulex enega od svojih članov suspendiral pred medijskimi objavami o korupciji znotraj misije. Ob tem je dodala, da suspenz ni povezan z domnevnimi očitki o razkritju podatkov o preiskavah korupcije medijem.

"Suspendirana je bila, preden je bilo vse to objavljeno. Eulex se je za suspenz odločil preudarno. To je poseben primer in neposredne povezave ni," je povedala Kocijančičeva.

Vodstvo Eulexa je medtem zanikalo očitke Bamiehove, da jo preganjajo. Šef misije Gabriele Meucci je danes zatrdil, da misija deluje zakonito, ob tem pa je zanikal očitke, da preganjajo Bamiehovo. "Ne komentiramo preiskave," pa je po poročanju srbske tiskovne agencije Beta Meucci odgovoril na novinarsko vprašanje o morebitni preiskavi proti vodilnim članom misije in s tem posredno priznal, da preiskavo izvajajo.

Ne spreglejte