SiolNET. Novice Svet
0,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evropska unija bo prepovedala plastične krožnike in slamice

0,16

termometer

poletni koktajl
Foto: Thinkstock

V Evropski uniji je bil dosežen dogovor o prepovedi plastike za enkratno uporabo, kot so na primer plastični krožniki ali slamice, je danes sporočilo avstrijsko predsedstvo EU. Ukrep, ki ga morata formalno sprejeti še Svet EU in Evropski parlament, naj bi začel veljati v dveh letih.

Dogovor so danes zjutraj v Bruslju dosegli pogajalci Evropskega parlamenta in držav članic EU. Ker so prvotni predlog Evropske komisije nekoliko spremenili, ga morajo zdaj v obeh institucijah še formalno potrditi. Prepoved plastike za enkratno uporabo je Evropska komisija predlagala maja. Prepoved naj bi veljala predvsem za izdelke, za katere so na voljo do okolja bolj prijazne alternative.

Plastična vrečka vrečke Novice Januarja že brez plastičnih vrečk: Avstralcem je to uspelo brez zakonodaje

Sledi mikroplastike so našli tudi v ribah, ki jih zaužije človek

S tem naj bi zmanjšali količino plastičnih odpadkov, ki močno obremenjujejo okolje. Po ocenah komisije plastični izdelki za enkratno uporabo predstavljajo kar 80 odstotkov smeti v oceanih.

Ta plastika se ne razgradi, ampak razpada na manjše dele, ki jih potem zaužijejo tudi živali. Sledi mikroplastike so našli tudi v ribah, ki jih zaužije človek.

Yelka, jelka Trendi Tik pred prazniki: Slovenci izdelali alternativo plastični ali naravni jelki

Avstrijska ministrica za trajnostni razvoj in turizem Elisabeth Köstinger je že dejala, da je doseženi dogovor "mejnik v naših prizadevanjih za zmanjšanje plastičnih odpadkov".

plastični odpadki morje onesnaženje Novice EU korak bliže k omejitvi plastike za enkratno uporabo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 99
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin