SiolNET. Trendi Dom
5,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tik pred prazniki: Slovenci izdelali alternativo plastični ali naravni jelki

5,98

termometer

Yelka, jelka
Foto: Yelka

Ljubljanski studio je začel izdelovati božično jelko, ki predstavlja boljšo alternativo plastični ali naravni jelki. Idejo so najprej razkrili na blogu, kjer je bila tako dobro sprejeta, da so jo predstavili še na Kickstarterju.

Arhitekturni studio Hello Yellow House je na platformi za množično financiranje Kickstarter začel zbirati zagonska sredstva za trajnostno leseno božično drevo, imenovano Yelka. Do 25. novembra si želijo zbrati vsaj 5.000 evrov.   

Yelko so si arhitekta Tinca Furlan in Evgen de Gleria ter grafični oblikovalec Uroš de Gleria zamislili kot alternativo plastični ali naravni jelki. Najprej so jo izdelali za lastno uporabo in jo predstavili na blogu, a ker so prejeli veliko veliko pozitivnih komentarjev in povpraševanj, so se odločili, da jo razvijajo še naprej.

"Plastične jelke so sporne z ekološkega vidika. Sekanje dreves, ki jih po nekaj tednih uporabe zavržemo, pa tudi ni trajnostno, zato smo si v produktu prizadevali združiti dolgotrajnost plastičnega božičnega drevesa s toplino naravnega. Že pri izdelavi prvih prototipov smo posebno pozornost namenili stabilnosti in enostavnemu postavljanju, zato je še posebej primerna za družine z otroki in hišnimi ljubljenčki," so razložili.

Yelka, jelka Foto: Yelka

Yelka, jelka Foto: Yelka

Kos, ki lahko prostor bogati celo leto

Tinca, Evgen in Uroš se iz otroštva spominjajo, kako so jim mame prepovedovale igro okrog jelke, da ne bi prišlo do nezgode. Zato so se oni odločili ravno nasprotno: "Naša Yelka spodbuja igro in omogoča interakcijo ter ponuja neskončno možnosti za postavitev. Kot samostojen kos notranje opreme pa lahko prostor bogati skozi celo leto."

Gre namreč za interaktiven kos pohištva, saj spreminjanje položaja vej omogoča več različnih prostorskih postavitev.

Yelko so ustvarili za daljše življenjsko obdobje, česar ljudje pri božičnih drevescih niso vajeni: naravna se po uporabi zavrže, plastične so narejene iz neobnovljivih materialov. Yelka vzdrži večletno postavljanje in razstavljanje.

Izdelana iz treh tipov slovenskega lesa

Trajnostna jelka je v celoti izdelana v Sloveniji, največji del pa v delavnici v Ljubljani. V skladu z ekološkimi in trajnostnimi načeli ekipa uporablja obnovljive materiale in poskuša zmanjšati količino odpadkov, ki nastanejo kot stranski produkt.

"Za osnovni gradnik smo zaradi svoje naravne toplote izbrali les. Podstavki so barvani s tehniko prašnega barvanja, za zaščito lesa pa smo uporabili laneno olje. Iz procesa proizvodnje smo v celoti izločili plastiko."

Izdelujejo jo iz treh tipov slovenskega lesa: iz orehovega, hrastovega in javorjevega lesa. Ponujajo jo v treh različnih velikostih, 75, 100 in 150 centimetrov, ter na dveh različnih podstavkih, na kvadratnem ali križastem.

Yelka, jelka Foto: Yelka

Yelka, jelka Foto: Yelka

Yelko si želijo v ZDA, Nemčiji, Belgiji in Sloveniji

Ekipa Hello Yellow House je zadovoljna s trenutnimi ponudbami na Kickstarterju, saj so že presegli zadani cilj, do konca kampanje pa jih loči še 15 dni. Tako bodo Yelke naročnikom lahko poslali še pred letošnjimi prazniki, hkrati pa jim bodo zbrana sredstva omogočila nadgradnjo delavnice in lajšanje proizvodnje v prihodnosti.

Največ naročil so prejeli iz ZDA, v Evropi prevladujejo naročila iz Nemčije, Velike Britanije in Belgije. "Veseli smo tudi vsakega naročila iz Slovenije, saj smo želeli ustvariti kvaliteten produkt, ki bo dostopen tudi kupcem v Sloveniji," so še dodali.

Po koncu kampanje bo Yelka na voljo v prosti prodaji in v njihovi spletni trgovini, pozneje pa nameravajo predstaviti še nadgrajeno verzijo, katere les bo dodatno lasersko obdelan.

rokovnik, Organicer Trendi Slovenci z inovativno idejo, ki bo olajšala organizacijo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 142
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin