SiolNET. Novice Svet
0,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

EU korak bliže k omejitvi plastike za enkratno uporabo

0,56

termometer

plastični odpadki morje onesnaženje
Plastika za enkratno uporabo pomenijo polovico odpadkov v morju ali na obali.

Države članice EU so sprejele načelni dogovor o novih pravilih za prepoved nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo, na primer plastičnih krožnikov. To je izhodišče za pogajanja z Evropskim parlamentom, ki je svoje stališče sprejel minuli teden. Prvi pogajalski sestanek bo v torek, končni dogovor pa pričakujejo do konca leta.

"Plastični odpadki onesnažujejo naše reke, plaže in oceane. Zato bomo prepovedali plastične proizvode, zanje obstaja dobra alternativa, in zagotovili, da bodo proizvajalci plastike plačali za čiščenje," je poudarila avstrijska ministrica za trajnost in turizem Elisabeth Köstinger, katere država trenutno predseduje Svetu EU.

Novice Hrvaška proti smernicam EU za prepoved uporabe plastičnih vrečk

Komisija predlagala tudi prepoved slamic, plastičnega jedilnega pribora in krožnikov

Dogovor članic, dosežen na veleposlaniški ravni, opredeljuje, da so plastični proizvodi za enkratno uporabo tisti proizvodi, ki se jih običajno uporabi samo enkrat ali se jih uporablja le kratek čas, preden se jih zavrže. Pri odločanju, ali kak proizvod spada v to skupino, bo imelo pomembno vlogo to, kako pogosto je kot odpadek zavržen na javnem mestu.

Evropska komisija je maja predlagala prepoved uporabe slamic, plastičnega jedilnega pribora in krožnikov ter plastičnih vatiranih palčk. Države članice so ob današnjem dogovoru dodatno pojasnile, da bo za papirnate krožnike s plastično oblogo do leta 2023 veljala omejitev uporabe, medtem ko bodo povsem plastični krožniki prepovedani.

Predlog direktive, ki predvideva omejevanje plastičnih proizvodov za enkratno uporabo, je del prve evropske strategije za zmanjšanje plastičnih odpadkov, ki jo je Evropska komisija razgrnila januarja letos. Predlog za omejitev plastike za enkratno uporabo pa je nato predstavila maja. Današnji dogovor članic pomeni, da se lahko začnejo pogajanja z Evropskim parlamentom. Prvi sestanek Sveta EU, Evropskega parlamenta in Evropske komisije bo v torek.

plastični odpadki morje onesnaženje Novice Plastika konča v okolju, naši hrani in v naših telesih

Prebivalci EU na leto odvržejo 25 milijonov ton plastičnih odpadkov

Evropejci na leto odvržejo 25 milijonov ton plastičnih odpadkov. Manj kot 30 odstotkov jih reciklirajo, od tega velik delež v tretjih državah, kjer veljajo drugačni okoljski standardi. Plastika za enkratno uporabo pomeni polovico odpadkov v morju ali na obali. Do leta 2050 naj bi bilo v morju več plastike kot rib, opozarjajo v komisiji.

Evropski parlament je svoje stališče sprejel minuli teden. Zavzel se je, da naj bo z letom 2021 prepovedano dajanje na trg plastičnega jedilnega pribora in krožnikov, vatiranih palčk, slamic, palčk za mešanje pijač in palčk za balone. Države pa naj bi same odločile o ukrepih za zmanjšanje porabe plastičnih proizvodov za enkratno uporabo, za katere se alternative šele razvijajo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin