Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 6. 2014,
18.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 13. 6. 2014, 18.52

8 let

Hrvaška proti smernicam EU za prepoved uporabe plastičnih vrečk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Hrvaška nasprotuje smernicam Evropske komisije o znižanju porabe plastičnih vrečk ter predlaga kompromisno rešitev.

Kot pojasnjuje časnik Novi list, Hrvaška poskuša zavarovati približno 1800 delovnih mest v podjetjih, ki so povezana s proizvodnjo plastičnih vrečk.

Lani objavili smernice za znižanje porabe plastičnih vrečk Evropska komisija je novembra lani objavila smernice za znižanje porabe plastičnih vrečk, ki so tanjše od 50 mikronov. Praviloma so namenjene enkratni uporabi in v velikih količinah končajo med odpadki. V Bruslju so navedli ukrepe, ki bi jih lahko uveljavile države članice za rešitev te težave, med drugim tudi prepoved uporabe tankih plastičnih vrečk, piše časnik.

Dodaja, da je bila večina držav zadržana do prvih smernic Evropske komisije, med njimi tudi Hrvaška, ki je potem oblikovala svoj predlog. Podpirajo smernice, a kot izjemo želijo določiti vrečke, ki so tanjše od 20 mikronov, in tiste nad 35 mikronov. Kot so pojasnili, se vrečke do 20 mikronov najbolj pogosto uporabljajo za zavijanje nepakiranih živil, medtem ko je vrečke nad 35 mikronov mogoče uporabiti večkrat.

Predlog namenjen predvsem zaščiti hrvaške proizvodnje plastičnih vrečk Predlog je namenjen predvsem zaščiti hrvaške proizvodnje plastičnih vrečk in surovin za njihovo proizvodnjo. Na Hrvaškem 87 podjetij proizvaja plastične vrečke, več kot 60 odstotkov izdelkov pa izvažajo, predvsem v Nemčijo in skandinavske države, kažejo podatki hrvaške gospodarske zbornice.

Reški časnik še navaja, da Slovenija podpira prizadevanja Hrvaške ter da Zagreb nadaljuje lobiranje za svoje interese, ker razprava v Evropski komisiji o smernicah še ni končana.

Ministrstvo: Slovenija predlog direktive podpira, vendar ob pogoju ... Za STA so na slovenskem ministrstvu za kmetijstvo in okolje pojasnili, da Slovenija predlog direktive podpira, vendar ob pogoju, da so iz predloga direktive izvzete ločevalne vrečke, katerih uporaba je iz zdravstvenih razlogov nujna pri prodaji nepakiranih svežih živil, zlasti sadja in zelenjave.

Slovenija lahko podpre tudi razširitev obsega uporabe direktive na plastične nosilne vrečke iz drugih plastičnih materialov, ne samo iz polimernih. Meja debeline materiala za ločitev med vrečkami za enkratno in večkratno uporabo je (v predlogu direktive) postavljena na 50 mikronov. Slovenija je do te meje zadržana in predlaga nižjo mejo, saj je večina nosilnih nakupovalnih vrečk tanjša, kar je posledica uporabe novejših materialov ter zahtev kupcev, pri čemer pa vrečke ohranijo svojo nosilnost.

Predlog direktive mora med naborom ukrepov, ki so na voljo državam članicam za dosego cilja zmanjšanja potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk, vključiti tudi ukrep osveščanja potrošnikov in načrtovanje preprečevanja teh odpadkov znotraj programa preprečevanja nastajanja odpadkov v skladu z evropsko direktivo o odpadkih, so še pojasnili na ministrstvu.

Ne spreglejte