SiolNET. Novice Svet
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evropska komisija predlaga, da covid-19 priznajo kot poklicno bolezen

0,30

termometer

Koronavirus. Cepljenje. Test. Testiranje covid-19. Covid-19 | Priporočilo sicer sledi tristranskemu dogovoru, ki so ga maja 2022 dosegli države članice, delavci in delodajalci v Svetovalnem odboru za varnost in zdravje pri delu (ACSH). Prispeva pa tudi k izvajanju strateškega okvira EU za varnost in zdravje pri delu 2021–2027, ki je to posodobitev tudi napovedal. | Foto: Shutterstock
Priporočilo sicer sledi tristranskemu dogovoru, ki so ga maja 2022 dosegli države članice, delavci in delodajalci v Svetovalnem odboru za varnost in zdravje pri delu (ACSH). Prispeva pa tudi k izvajanju strateškega okvira EU za varnost in zdravje pri delu 2021–2027, ki je to posodobitev tudi napovedal. Foto: Shutterstock

Evropska komisija v danes sprejetem posodobljenem priporočilu o poklicnih boleznih državam članicam EU priporoča, da covid-19 priznajo kot poklicno bolezen, če se z njo okužijo delavci na področju preprečevanja bolezni ali, v primeru pandemije, v sektorjih, kjer se pojavi izbruh in kjer je dokazano tveganje okužbe, so sporočili iz Bruslja.

Delavci s področja preprečevanja bolezni so predvsem zdravstveni delavci in delavci na področju socialnega varstva ter pomoči na domu, piše v sporočilu Evropske komisije. Ob tem so poudarili pomen podpore delavcem, okuženim z novim koronavirusom, in družinam, ki so izgubile člane zaradi izpostavljenosti bolezni covid-19 pri delu.

Še doslednejši pristop 

Čeprav večina držav članic Unije covid-19 že priznava kot poklicno bolezen ali nesrečo pri delu, je namen današnje posodobitve po besedah komisije dodatno spodbuditi dosleden pristop na tem področju po vsej EU.

Države članice EU bodo morale slediti temu priporočilu in opredeliti podrobnosti v nacionalnih zakonodajah, med drugim o izplačevanju odškodnin.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin