Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 5. 2013,
20.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ustava Evropska komisija

Petek, 3. 5. 2013, 20.18

8 let

Evropska komisija Madžarski postavila ultimat glede ustavnih sprememb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Evropska komisija je Madžarski dala mesec dni časa, da odpravi sporne določbe v svoji ustavi, v primeru neupoštevanja evropskih zahtev pa bo sprožila postopke za primere kršitev pogodbenih obveznosti.

Na madžarskega premiera Viktorja Orbana je Evropska komisija naslovila pismo, v katerem navaja svoje zahteve glede sprememb ustave, so sporočili iz Bruslja. Pismo se nanaša na prepoved volilne propagande političnih strank na zasebnih televizijah in radijih, možno izterjavo dodatnih davkov za poravnavo stroškov, ki so nastali z lansko obsodbo Madžarske na Sodišču EU zaradi kršitve zakonodaje, in možnost sodnih oblasti, da postopke dodelijo drugim sodiščem.

Predstavnik komisije je pojasnil, da mora Madžarska v roku enega meseca sprejeti konkretne odločitve, ki bodo v skladu s pravom in vrednotami EU. V nasprotnem primeru "bo komisija odločala o nadaljnjih korakih. Če bo potrebno, bomo sprožili postopke za primere kršitve pogodbenih obveznosti," je dejal in dodal, da morajo od Orbana v vsakem primeru priti "jasni signali".

Kritike doma in v tujini Madžarski premier, katerega stranka Fidesz ima v parlamentu ustavno večino, je s številnimi spremembami madžarske zakonodaje poskrbel za kritike doma in v tujini. Evropska komisija trenutno podrobno preučuje elemente najnovejšega, spornega četrtega ustavnega amandmaja, ki ga je madžarski parlament kljub pomislekom EU in nasprotovanju sprejel 11. marca letos.

Z ustavnimi spremembami je ustavno sodišče izgubilo možnost razveljavitve zakona, ki je bil v parlamentu sprejet z dvotretjinsko večino, presojanja o vsebini prihodnjih zakonskih sprememb ter sklicevanja na svojo sodno prakso izpred uveljavitve nove madžarske ustave 1. januarja 2012.

Več določil, ki jih je ustavno sodišče pred tem razveljavilo Sporni amandma je poleg tega ponovno uveljavil več določil, ki jih je ustavno sodišče pred tem razveljavilo. Med drugim družino definira kot "zakon med moškim in žensko" in parlamentu omogoča odločanje o pravnem statusu verskih skupnosti.

Evropska komisija je sicer že lani proti Madžarski sprožila dva postopka zaradi kršitve evropske zakonodaje in čaka, da Madžarska izpolni odločitev Sodišča EU v zvezi s tem.

Ne spreglejte