SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evropska centralna banka prvič v zgodovini objavila zapisnik zasedanja sveta banke

1

termometer

 | Foto:
Gre za zasedanje, na katerem se je banka odločila uvesti tako imenovani program kvantitativnega mehčanja.

V zapiskih z zasedanja 22. januarja je banka zapisala, da je "velika večina" glasovala za nov program odkupovanja obveznic. Člani sveta so se tudi večinoma strinjali, da je tak ukrep v skladu z evropsko zakonodajo.

Vseeno pa so nekateri člani odbora menili, da banka po takšnem instrumentu posega prezgodaj. "Ocena razmerja med stroški in prednostmi predlaganih ukrepov z njihovega vidika ni bila pozitivna," navajajo zapiski, ki sicer ne izpostavljajo imen. Negativnih učinkov programa ne bi smeli podcenjevati Člani sveta so tako opozorili na različne ocene trenutne gospodarske situacije, obetov glede inflacije ter dinamike pri obsegu denarja in posojil. Med drugim so opozarjali, da je trenutno zelo nizka inflacija predvsem posledica strmih padcev cen nafte in da ni mogoče predvidevati, kako se bodo cene črnega zlata gibale v prihodnjih mesecih.

Glede na različne okoliščine bi lahko bila pod vprašanjem učinkovitost instrumenta odkupovanja obveznic. Ob tem ne bi smeli podcenjevati negativnih učinkov programa, so menili nekateri v svetu banke.

Skeptični člani so tudi posvarili, da "zahteva po delovanju ne more biti ločena od vprašanja izbire instrumenta", pišejo na ECB. Program odkupa obveznic bi po njihovem moral ostati le "instrument za skrajne primere" in bi ga morali uporabiti le v primeru "izredno neugodnih scenarijev", kot je pojav negativne deflacijske spirale. Trenutno pa ni dokazov za resno tveganje deflacije, kar naj bi bil jasen argument proti mobilizaciji tega instrumenta na januarskem zasedanju. ECB bo kupovala za 60 milijard evrov obveznic Pomisleki so šli tudi v smeri, da bi lahko delovanje centralne banke vlade evrskih držav odvrnilo od nepriljubljenih reform. Svet ECB je pri tem prikimal in priznal, da "ukrepov monetarne politike, še posebej na področju nakupov obveznic držav, ni mogoče obravnavati izolirano od ukrepov na drugih področjih politike".

"Posledice morebitnega moralnega hazarda vlad držav z evrom bi lahko oslabile njihovo naklonjenost strukturnim reformam in fiskalni konsolidaciji. Zato je obstajal širok konsenz, da bo učinkovitost nakupov obveznic držav odvisna tudi od primernega delovanja drugih odločevalcev v območju evra," so izpostavili pri ECB.

ECB je januarja zagnala program, v okviru katerega bo mesečno kupovala za 60 milijard evrov obveznic. Program bo trajal vsaj do septembra 2016.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin