Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 5. 2023,
15.34

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

Natisni članek

Katargate Eva Kaili

Petek, 26. 5. 2023, 15.34

11 mesecev

Evroposlanka Eva Kaili bo znova opravljala svoje dolžnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94
Eva Kaili | Eva Kaili | Foto Reuters

Eva Kaili

Foto: Reuters

Grška evroposlanka Eva Kaili, ki je postala obraz korupcijskega škandala Katargate, se namerava prihodnji teden vrniti v Evropski parlament, potem ko je bila izpuščena iz hišnega pripora in čaka na sojenje, je danes sporočil njen odvetnik.

"Prihodnji teden bo Eva Kaili prisotna v Evropskem parlamentu, kjer bo opravljala svoje naloge," je za grško televizijo Skai TV povedal njen odvetnik Mihalis Dimitrakopoulos. Prav tako bo od parlamenta zahtevala, naj ugotovi, ali so ji bile med nadzorom, aretacijo in priprtjem kršene pravice, ki jih ima kot evropska poslanka, je dodal.

Eva Kaili
Novice V Bruslju prijeli podpredsednico Evropskega parlamenta

Tožilci so v četrtek 44-letni nekdanji novinarki odobrili odstranitev elektronske sledilne naprave na gležnju in jo do sojenja izpustili iz hišnega pripora. Kailijeva sicer zanika vse obtožbe, ki jo bremenijo.

Evi Kaili, ki je postala obraz korupcijske afere Katargate, je bila zaradi vpletenosti v škandal odvzeta funkcija podpredsednice Evropskega parlamenta, izključena je bila tudi iz svoje politične skupine socialistov in demokratov. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Evi Kaili, ki je postala obraz korupcijske afere Katargate, je bila zaradi vpletenosti v škandal odvzeta funkcija podpredsednice Evropskega parlamenta, izključena je bila tudi iz svoje politične skupine socialistov in demokratov. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Afera Katargate od lanskega decembra pretresa Bruselj. Osumljenci naj bi od Katarja in Maroka prejeli velike vsote denarja za vplivanje na politične izjave in odločitve v parlamentu v korist obeh držav. Tožilstvo jih obtožuje korupcije, pranja denarja in članstva v kriminalni združbi.

Golob
Novice Golob o aferi Katargate: Bil sem osupel, ko sem slišal, kakšen režim so imeli do zdaj

V afero so poleg Kailijeve vpleteni parlamentarni pomočnik in njen partner Francesco Giorgi, nekdanji evropski poslanec Antonio Panzeri, evropski poslanec iz Italije Andrea Cozzolino, vodja nevladne organizacije No Peace Without Justice Niccolo Figa-Talamanca in belgijski evroposlanec Marc Tarabella.

Preiskovalci so v povezavi z afero Katargate izvedli racije in preiskave na več naslovih, tudi na domovih in v pisarnah v Belgiji, Italiji in Grčiji. Zasegli so tudi 1,5 milijona evrov v gotovini, računalnike in mobilne telefone.

Dimitrakopoulos je danes dejal, da je bil Panzeri "glavni vodja" operacije in da na denarju, ki ga je zasegla policija, niso našli prstnih odtisov Eve Kaili. "Verjame, da bo oproščena, če bo zadeva sploh prišla na sodišče," je dodal.

Ne spreglejte