Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 2. 2013,
14.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Evropa droga

Nedelja, 3. 2. 2013, 14.14

8 let

Evropa - vse bolj živahna tržnica droge

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Evropsko tržišče z drogo se ves čas razvija, ob bok tradicionalni prepovedanim drogam pa se dodajajo vedno novi proizvodi. Obdobje interneta pomeni pomemben izziv zdajšnjim politikam in ukrepanju.

Če je bil trg z drogami v EU-ju v preteklosti osredotočen na določene prepovedane droge, s katerimi so po natanko določenih poteh trgovali specializirani trgovci, danes postaja bolj "prehoden". Tako so čedalje pogostejše pošiljke z več substancami in uporaba novih poti, kaže prva strateška analiza celotnega evropskega trga s prepovedanimi drogami, pravi prvo skupno poročilo o trgih z drogami v EU-ju, ki sta ga objavila Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA) in Europol.

V Evropi se sicer še vedno najpogosteje uživa marihuano, kokain in amfetamine, v ospredje pa prihaja tudi metafetamin, bolj poznan pod imenom crystalmeth.

Internet kot sredstvo za komuniciranje in kot spletni trg Poročilo navaja, da je zlasti globalizacija pomembno gonilo sprememb, saj združbe zdaj za prevoz, skladiščenje in proizvodnjo uporabljajo več držav. Poleg tega ima velik vpliv tudi internet kot sredstvo za komuniciranje in kot spletni trg. Opaziti je mogoče porast izkoriščanja možnosti zakonitega komercialnega prevoza, kot so zabojniki, letala, kurirske službe in poštne storitve. To omogoča prevoz drog skozi več tranzitnih točk, zaradi česar jih je težje prestreči.

Inovacije so poleg tega opazne tudi na področju proizvodnje, pri čemer je EU naveden kot ključni "vir strokovnega znanja in izkušenj" za intenzivno gojenje konoplje, proizvodnjo sintetičnih drog in prikrivanje kokaina.

Evropa ključna za proizvodnjo heroina V poročilu je tudi podrobno opisana vloga Evrope kot ključnega svetovnega vira predhodne kemične sestavine, ki se uporablja pri proizvodnji heroina (anhidrid ocetne kisline), in kot pomembnega akterja pri pakiranju, trženju in promociji izdelkov, ki vsebujejo nove psihoaktivne snovi.

Med drugimi ugotovitvami poročila so povezave med mrežami za trgovanje s kokainom in hašišem, rastoči pomen Afrike pri prevozu in skladiščenju ter osrednja vloga kriminalnih združb, ki delujejo v severozahodni Evropi, pri distribuciji skoraj vseh vrst drog po vsem EU-ju. Eden od predlaganih ukrepov je, da akterji kazenskega pregona več pozornosti namenijo zbiranju informacij o najpomembnejših posameznikih in kriminalnih združbah. Poleg tega mora Evropa zaradi hitrosti sprememb na področju sintetičnih drog povečati svoje zmogljivosti zgodnjega opozarjanja na nove substance na trgu, so še sporočili iz Bruslja.

Ne spreglejte