Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2015,
7.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Grčija IMF dolg pomoč Aleksis Cipras

Sreda, 1. 7. 2015, 7.32

7 let, 12 mesecev

Evropa ne popušča Grčiji: pogovarjali se bomo po referendumu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Evroskupina je obravnavala najnovejši predlog Grčije glede dogovora o nadaljnji finančni pomoči in soglasno odločila, da bo pred nadaljnjimi pogovori počakala na rezultat nedeljskega referenduma.

Grški premier Aleksis Cipras je namreč posojilodajalcem čez noč poslal pismo, v katerem je napovedal, da bo pristal na skoraj vse njihove predloge z le nekaterimi manjšimi spremembami. A evroskupina je danes odločila, da se bodo o rešitvah pogovarjali šele po tem, ko bodo znani rezultati nedeljskega referenduma.

Zdaj bodo "preprosto počakali" Predsednik evroskupine Jeroen Dijsselbloem je pojasnil, da so se seznanili z novimi grškimi predlogi, vendar "glede na politično situacijo, zavrnitev prejšnjih predlogov, referendum, ki bo potekal v nedeljo, in nasvet grške vlade za glasovanje proti trenutno ne vidimo nobene podlage za nadaljnje pogovore". V prihodnjih dneh ne bodo potekali nobeni pogovori na ravni evroskupine niti med grškimi oblastmi in institucijami o predlogih ali finančnih dogovorih, je povedal Dijsselbloem. "Zdaj bomo preprosto počakali na izid nedeljskega referenduma in upoštevali njegov rezultat," je še povedal prvi mož evroskupine.

Cipras pozval Grke, naj glasujejo proti Cipras je sicer popoldan v težko pričakovanem nagovoru državljanom vztrajal pri izvedbi nedeljskega referenduma o besedilu varčevalnega in reformnega programa, h kateremu bi se morala v zameno za svež denar zavezati njegova država. Državljane je pozval, naj obkljukajo "ne". "'Ne' ne pomeni ločitve od Evrope," je zagotovil premier Cipras v televizijskem nagovoru. Kdor trdi, da glas proti na nedeljskem referendumu pomeni izstop Grčije iz območja z evrom, po njegovem laže.

Ne evropskim receptom in ja evru Državljane je grški premier pozval, naj rečejo "ne" evropskim receptom. Zatem se bo grška vlada z mednarodnimi posojilodajalci začela pogajati na novo. Zagotovil je, da Grčija želi ostati v Evropi in ohraniti evro.

Cipras je hvaležen Grkom "Tudi druge države so izvedle referendume," je dejal Cipras v le nekaj minut trajajočem nagovoru. "Grška vlada bo tudi v ponedeljek tu," je bil še samozavesten, svojim državljanom pa je zagotovil, da so njihove pokojnine in plače varne. Grkom, ki se že leta spopadajo z visoko brezposelnostjo in raznimi varčevalnimi ukrepi, se je Cipras zahvalil še za njihovo mirnost.

Razprava o novih grških predlogih Upniki so Grčiji sicer v torek poslali zadnjo kompromisno ponudbo, ta pa je nanjo odgovorila s svojimi predlogi. Ti so vsebovali prošnjo za novo dveletno pomoč iz stalnega mehanizma za stabilnost evra ESM v višini nekaj nad 29 milijard evrov, kratkoročno premostitveno podaljšanje obstoječega programa iz začasnega mehanizma za stabilnost evra EFSF in prestrukturiranje dolga do EFSF. Evroskupina je zavrnila druga dva predloga, prvo prošnjo pa bo obravnavala po običajnem postopku, kar pomeni vsaj nekaj tednov. Grčija je zato danes posojilodajalcem že poslala nove predloge, ki pa so bili – kot že omenjeno – zavrnjeni.

Kakšni so manjši popravki, ki jih je evroskupina zavrnila Grški premier je v pismu napovedal, da bo Grčija sprejela vse predlagane reforme sistema davka na dodano vrednost, prosil pa je le, da se v nasprotju s predlogi upnikov ohrani 30-odstotna olajšava za grške otoke, kjer zaradi odročnosti in težje dostopnosti obstajajo težave z dobavo blaga. Pri predlaganem postopnem dvigu upokojitvene starosti na 67 let je Cipras predlagal, da se proces ne začne takoj, ampak šele oktobra. Glede posebnega solidarnostnega dodatka za revnejše upokojence, pri katerem Grčija pristaja na njegovo ukinitev ob koncu leta 2019, pa je prosil za bolj postopno ukinitev.

Cipras je predloge spet vezal na podaljšanje obstoječega programa pomoči in nov program pomoči iz ESM. Glede na to, da se je obstoječi program opolnoči iztekel, ga ni mogoče podaljšati.

Zaščite evrskih partneric ni več Trenutno dogajanje pa ne spremeni dejstva, da Grčija do danes ni poravnala okoli 1,6 milijarde evrov obveznosti do Mednarodnega denarnega sklada in tako postala prva država iz skupine razvitih gospodarstev z neporavnanimi obveznostmi do IMF.

S tem se je uvrstila v skupino držav, v kateri so Zimbabve, Sudan in Somalija, ki imajo neporavnane obveznosti do sklada in so skupaj dolžne 1,8 milijarde dolarjev . Do novih sredstev sklada bo Grčija upravičena šele, ko bo neplačane obveznosti poravnala.

Tiskovni predstavnik IMF Gerry Rice je v sporočilu za javnost potrdil, da v Washingtonu do roka, ki se je iztekel opolnoči po srednjeevropskem času, niso prejeli plačila junijskih obveznosti Grčije v višini 1,2 milijarde posebnih pravic črpanja, posebne valute znotraj IMF, kar je enako kot približno 1,6 milijarde evrov.

Opolnoči se je iztekel tudi že dvakrat podaljšani evrski program pomoči državi, brez katerega je Grčija ostala po petih letih. Zaščite evrskih partneric s tem ni več, država pa je hkrati na robu plačilne nesposobnosti.

Ne spreglejte