SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

EU razmišlja o ukrepih, tovarne v Daki znova odprte za delo

3

termometer

 | Foto:
Milijoni bangladeških delavcev so se vrnili na svoja delovna mesta, potem ko je v zrušenju stavbe umrlo več kot 400 ljudi. Medtem Evropska unija (EU) razmišlja o ukrepih proti Bangladešu.

V Daki se je pretekli teden zrušila osemnadstropna stavba, ki je pod seboj pokopala najmanj 427 ljudi, delavci v okoliških tovarnah so protestirali in zahtevali varnejše delovne razmere in kazen za tiste, ki so odgovorni za zrušenje stavbe, piše BBC. Medtem so se delavci že vrnili na svoja delovna mesta, za zdaj pa ni bilo incidentov. "Tovarne so se znova odprle in delavci so se vrnili na delo," je povedal Šahidulah Azim, podpredsednik zveze bangladeških proizvajalcev oblačil. V teh tovarnah sicer dela več kot tri milijone ljudi, med katerimi je večina žensk s podeželja.

Še vedno niso našli vseh delavcev V stavbi, ki se je zrušila, je bilo pet tovarn, ki so proizvajala oblačila, v ruševinah pa še vedno iščejo preživele. Po nesreči so številne tovarne v bližini zaprle svoja vrata, saj so delavci jezno protestirali v Daki in drugih bangladeških mestih, ponekod so se spopadli s policijo. "Lastnik stavbe bi moral biti obešen, poskrbeti pa bi morali tudi za poškodovane in družine tistih, ki so umrli," je povedal vodja delavcev Mošrefa Mišu. "V tovarnah bi morali ustvariti bolj zdravo in varnejšo atmosfero," je še povedal za Reuters.

EU zaradi protestov že razmišlja, da bi uvedel določene ukrepe proti trgovini z Bangladešem, čeprav ima ta preferencialni status na evropskih trgih. S tem bi prisilili bangladeške oblasti, da bi svojim delavcem zagotovile boljše delovne razmere, vendar bi EU za to potreboval soglasje vseh držav članic. "EU poziva bangladeške oblasti, naj ukrepajo in v vseh tovarnah v državah zagotovijo mednarodne delovne standarde," so države članice zapisale v izjavi za javnost. Podobna pobuda je prišla iz ZDA, kjer sta demokrata Sander Levin in George Miller pisala predsedniku ZDA Baracku Obami, češ da naj preuči težave bangladeških delavcev, piše Reuters.

EU razmišlja, da bi Bangladešu spremenil preferencialni status, ki mu trenutno omogoča prodajo izdelkov brez carin in kvot.

Tudi papež pritisnil na bangladeške oblasti Tudi bangladeška premierka Šejk Hasina je posvarila lastnike tovarn, da bodo morali skrbeti za svoje delavce. "Morali boste poskrbeti za pravično plačilo, dodatke in vse preostale pravice, ki jih imajo delavci. Morali boste poskrbeti za varnost, če boste želeli poslovati," je povedala. O slabih delovnih razmerah je spregovoril tudi papež Frančišek, ki je dodatno pritisnil na bangladeške oblasti. "Živeti z manj kot 30 evri na mesec … S tem so morali živeti ljudje, ki so umrli. Temu se reče suženjsko delo."

Bangladeške oblasti so aretirale osem ljudi, med njimi lastnike tovarn in inženirje. Bangladeš ima sicer eno največjih oblačilnih industrij na svetu, in sicer ravno zaradi preferencialnega trgovinskega statusa države na evropskih trgih in nizkih plač. Tako nekateri delavci zaslužijo samo 38 ameriških dolarjev na mesec, kar je malo manj kot 29 evrov na mesec. Tovarne, ki so bile v zrušeni stavbi, so proizvajale oblačila za zahodna podjetja, predvsem za evropski in kanadski trg.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin