Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 12. 2022,
19.24

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,73

30

Natisni članek

daljnovodi energetska kriza Ursula von der Leyen

Sobota, 17. 12. 2022, 19.24

1 leto, 4 mesece

EU obrača hrbet Rusiji, sklenila je pomemben dogovor z Azerbajdžanom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,73

30

Voditelji Romunije, Azerbajdžana, Gruzija in Madžarske so danes v Bukarešti v Romuniji ob prisotnosti predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen podpisali dogovor o izgradnji daljnovoda, ki bo pod Črnim morjem povezal Azerbajdžan in Gruzijo z EU. Von der Leynova je dejala, da Unija obrača hrbet odvisnosti od ruskih fosilnih goriv in se obrača k "zanesljivim energetskim partnerjem".

Dogovor, ki so ga podpisali predsednik Azerbajdžana Ilham Alijev ter premierji Romunije Nicolae Ciuca, Gruzije Irakli Garibašvili in Madžarske Viktor Orban, predvideva izgradnjo 1.195-kilometrskega daljnovoda, ki bo potekal iz Azerbajdžana prek Gruzije pod Črnim morjem do Romunije in nato Madžarske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gradnjo naj bi začeli prihodnje leto, po navedbah nemške tiskovne agencije dpa pa naj bi bila končana v treh do štirih letih, vendar, po poročanju AFP, naj elektrika po povezavi ne bi stekla pred letom 2029. Povezava pa naj bi prispevala k diverzifikaciji dobave elektrike EU.

EU obrača hrbet Rusiji

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dejala, da Unija obrača hrbet odvisnosti od ruskih fosilnih goriv in se obrača k "zanesljivim energetskim partnerjem". V objavi na družbenem omrežju Twitter je tudi izrazila zadovoljstvo, da dogovor velik poudarek daje obnovljivim virom energije.

Gruzija in Azerbajdžan, ki ležita na kavkaškem gorovju, imata velik hidroenergetski potencial, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Orban je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI dejal, da se je EU ujela v "strateški vakuum", v katerem morajo voditelji članic svojim državam z novimi viri energije zagotoviti energetsko in gospodarsko varnost. Dodal je, da so energetski viri v kaspijski regiji "razumno oddaljeni" in da lahko daljnovod, za katerega so se danes dogovorili, predstavlja "inovativno rešitev" za njihovo izkoriščanje.

Plinski terminal
Novice Nemčija odprla prvi plavajoči plinski terminal
bundestag
Novice Nemčija se bo izognila recesiji
Robert Golob
Novice Voditelji EU pozvali k dogovoru o omejevanju cen plina v ponedeljek
Ursula von der Leyen
Novice Von der Leynova: Ukrajincem moramo pomagati čez zimo, in sicer tako dolgo, kot bo to potrebno
Ne spreglejte