Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 12. 2012,
11.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nato Bruselj

Sreda, 5. 12. 2012, 11.04

8 let

Erjavec: Rusija nas ima za najbolj prijateljsko državo EU-ja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ob robu visokega ministrskega srečanja zveze Nato je imel tiskovno konferenco tudi slovenski zunanji minister, ki je še enkrat izpostavil dobre odnose, ki jih ima Slovenija z Rusko federacijo.

V torek se je v okviru srečanja zunanjih ministrov zveze Nato odvijal tudi Svet Nato – Rusija s poudarkom na izboljšanju odnosov med obema stranema ter v iskanju nadaljnjih možnosti medsebojnega sodelovanja. Erjavec je ob tem poudaril, da je pomembno zavedanje, da Rusija ni le strateški partner za zvezo Nato, temveč tudi strateški partner za Slovenijo, ki ima z Rusijo zelo dobre odnose na vseh področjih. Po Erjavčevih besedah naj bi mu ruski zunanji minister Sergej Lavrov zaupal, da je prav Slovenija Rusiji od vseh držav članic Evropske unije najbolj prijateljska. Zunanji minister je med drugim Slovenijo ponudil tudi kot gostiteljico morebitnega prihodnjega srečanja med Rusijo in zvezo Nato. Področja strinjanja in področja nestrinjanja Dejstvo pa je, da odnosi med Natom in Rusijo tudi v luči včerajšnje potrditve namestitve raketnega sistema v Turčiji niso ravno najboljši. Zunanji ministri so namreč včeraj potrdili odločitev, da zaveznice v Turčijo pošljejo rakete tipa patriot, ki si jih sicer lastijo Nizozemska, Nemčija in ZDA. Erjavec je ob tem dejal, da na določenih kriznih področjih mednarodna skupnost ne more posredovati ravno zaradi nestrinjanja med obema stranema. Dodaten kamen spotike je ameriški načrt protiraketnega ščita v Evropi, ki ga Rusija vidi kot grožnjo, zveza Nato pa kot sredstvo za zaščito teritorija in njenih članic, pravi Erjavec. Erjavec zadovoljen z napredkom v Afganistanu Erjavec je glede dialoga med Rusijo in Natom vendarle optimističen, izpostavil pa je področja, kjer je sodelovanje dobro, kot na primer boj proti terorizmu, drogam, trgovini z orožjem, od odnosov z Rusijo pa je odvisna tudi prihodnost misije v Afganistanu, saj je ravno Rusija ena ključnih transportnih poti iz te azijske države. V zvezi s tem vprašanjem in prihajajočim umikom sil Isaf iz države Erjavec meni, da se stvari urejajo v pravi smeri. Poudarja, da je pomembno zagotoviti finančni mehanizem, ki bo Afganistancem zagotavljal mir, da pa se bo to zgodilo, je treba "vzpostaviti delovanje demokratičnih inštitucij, spoštovati človekove pravice, predvsem pa zagotoviti varnost v državi". Širjenje zavezništva na Zahodni Balkan Ministri Nata so govorili še o razmerah na Zahodnem Balkanu. Pri tem je minister Erjavec opozoril, da zavezništvo zaradi drugih perečih izzivov ne sme pozabiti na države te regije in da jim mora stati ob strani. Glede same širitve na to področje je Erjavec povedal, da je Črna gora zgled dobrega napredovanja v regiji, po drugi strani pa so ministri bolj zaskrbljeni nad situacijo v Bosni in Hercegovini, kjer vlada politična blokada, ker se vpletene strani ne morejo dogovoriti o delitvi vojaške lastnine, v podobnem statusu quo pa je tudi Makedonija, kjer je napredek onemogočen zaradi nerešenega vprašanja imena z Grčijo.

"KFOR se s Kosova še ne more umakniti" Ob tem je Erjavec omenil, da je nemški zunanji minister Guido Westerwelle nekatere članice zavezništva povabil na srečanje, kjer se bodo pogovarjali o tem, kako izboljšati sinergijo med EU-jem in zvezo Nato, ko gre za vprašanje situacije na Kosovu. S stališča Slovenije se sile KFOR s Kosova še ne morejo umakniti, saj je stabilnost krhka, tveganje pa veliko, opozarja Erjavec. Ministri so razpravljali še o eni državi na prepihu tranzicije. Gruzija je dobila novo vlado, zavezništvo pa je zadovoljno, da je bil prehod miren, poudarja Erjavec. Da gre Gruzija po poti demokratizacije in evroatlantske intergracije, je ministrom zagotovila zunanja ministrica Maja Pandžakidze, s katero naj bi se Erjavec sestal v kratkem.

Opozorilo Rasmussena Siriji, slovo Clintonove Zunanji ministri s tem končujejo dvodnevno zasedanje v Bruslju. Poleg včerajšnje potrditve namestitve raketnega sistema Patriot je odmevalo predvsem opozorilo generalnega sekretarja zveze Nato Andersa Hogha Rasmussena sirskemu režimu, da je kakršnakoli uporaba kemičnega orožja nedopustna, v nasprotnem primeru pa gre pričakovati "takojšen odziv mednarodne skupnosti". Na tokratnem zasedanju je posebna čast doletela tudi ameriško državno sekretarko Hillary Clinton, ki se je zadnjič udeležila tovrstnega srečanja, saj se poslavlja od položaja. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Catherine Ashton je pripravila poseben sprejem, na katerem so se preostali ministri poslovili od Clintonove. Erjavec ocenjuje, da je ameriška državna sekretarka izjemno dobro opravila svoje delo, obenem pa je izrazil tudi obžalovanje, da na tem položaju ne bo ostala še naprej.

Ne spreglejte